Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige är ett U-land

Publicerat tisdag 21 juli 2009 kl 13.56

Forskningschef vid Östra Lapplands forskningsenhet Per Sjölander säger att Sverige ligger långt bak når det gäller att ta hand om sin urbefolkning.

Per Sjölander tror inte folkhälsoinstitutets kartläggning av samers hälsosituation kommer att få regeringen att jobba mer med samiska hälsofråger. Det var efter att FNs special rapportör Paul Hunt i 2004 skrev en rapport där Sveriges regering blev kritiserad för att det inte fanns forskning och kunskaper om samers hälsa, att socialdepartementet gav Folkhälsoinstitutet i uppdrag att göra en kartläggning av samers hälsosituation.

Per Sjölander som har forskat på samiska frågor i många år, tror inte att denna nya kartläggningen är något mera än ett försök på att visa FN att man jobbar med samiska hälsofrågor.
– Denna kartläggningen har redan blivit utförd och man har kunskaper om samers hälsa, och en ny kartläggning därför inte kommer att bidra med ny kunskap, säger Sjölander.

Ysyf Niampame jobbar med kartläggningen på folkhälsoinstitutet.
– Vi ser på detta arbetet som väldigt viktigt och att man inte tidigare har haft denna informationen i regeringen, säger Niampame. 
– Kartläggnigen kan komma att ha en stor betydelse for det vidare arbetet med samiska hälsofrågor.
Kartläggningen börjar nu i höst och skal vara klar våren 2010 och då skall regeringen få förslag på hur man skal förbättra situationen, om det visar sig att det behövs.

Per Sjölander är däremot rädd att även om kartläggningen visar att det finnas problem så kommer inte regeringen göra någonting åt det.
– Sverige är ett U-land när det gäller att ta hand om sin urbefolkning och för samernas del så blir det lite som ett slag i luften, säger Per Sjölander.

Lisa Marie Kristensen
lisa-marie.kristensen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".