Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Regering för en skallmätarpoltik

Publicerat onsdag 22 juli 2009 kl 09.05
Regeringen vill kanske komma bort samernas urfolksstatus, säger sametingets ordförande Lars-Anders Baer.

Sveriges regering tycks föra en skallmätarpolitik. Ja, så uppfattar Sametingets ordförande Lars-Anders Baer kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths uttalande fråa veckan. I en intervju med Sameradion angående återbegravning av samiska kvarlevor sa kulturministern att det är oklart om kranierna från Rounala ödekyrkogård är av samiskt ursprung, utan de kan istället vara kvänska.

– Det är väldigt spekulativt. Hade en minister från Sverigedemokraterna sagt det - och de har ju uttalat det här väldigt tydligt - men en moderat kulturminister borde veta bättre. Jag tycker det är väldigt vårdslöst och oansvarigt att uttala sig på det sättet.

Kan vi vara så säkra på att det är samiska kranier?
– Det här är en av de äldsta samiska kyrkogårdarna. Skälet till att man över huvudtaget grävde upp de här kranierna, under den rasistiska tiden, det var att man ville ha äkta lapska kvarlevor.
I vintras berättar Lars Anders Baer att hälsominister Maria Larsson sagt att samerna inte var det ende urfolket i samiskt område. Och nu har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth antytt att kranierna från Rounala ödekyrkogård kan vara av kvänskt ursprung.
Lars-Anders Baer är oroad för att ministrarnas uttalanden är ett uttryck för att regeringen vill ta bort samernas urfolksstatus.

Regeringen konstruerar ny urbefolkning
 – Det finns tydligen en diskussion i regeringen kring samernas status som urfolk. De samiska kvarlevorna är bara en detalj i den processen – man vill kanske komma bort från samernas status som urfolk. För det har också kopplingar till rättigheter och mycket annat. Kan man konstruera och skapa en ny urbefolkning så sätter man ju samerna lite i schack. Det är nog rätt så medvetet man kör det här spelet, säger Lars-Anders Baer.

Samer urfolk enligt EU
– Det är lite oroväckande att regeringen pratar med så dubbla tungor. Å ena sidan har riksdagen redan 1977 erkänt samerna och nu börjar borgerliga ministrar att diskutera sådana här saker. Det verkar som vi är tillbaka till den här gamla rasistiska skallmätarpolitiken. Jag tycker inte det är värdigt en svensk minister att gå in och uttala sig på det sättet. Hon borde veta bättre.
– Sverige är ordförande i EU. EU har bedömt att samerna är Europas enda urbefolkning och komma med sådana här utsagor det är väldigt vårdslöst och märkligt, sa Lars-Anders Baer.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".