Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Samiska kvarlevor snart till Sameland

Publicerat fredag 24 juli 2009 kl 06.43
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth. Foto: Pawel Flato.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth lovar att, efter semestern, lösa det som återstår att lösa innan de samiska kvarlevor som finns på svenska museer, framför allt historiska museet, ska återförs till Sameland.

Men kulturminstern förstår inte Lars-Anders Baer kritik mot att hon sagt att det kan vara kväner och inte samer som ligger begravda i Rounala ödekyrkogård - en kyrkogård som sedan 1500-talet dokumenterats som en samisk gravplats.

– Ja jag blev väldigt förvånad och kanske något illa berörd, när han började tala om att vi för snudd på skallmätarpolitik. Och jag har uppfattat det som det har varit en bra dialog, mellan de olika parterna. Där Historiska museet, Sametingen, Ajtte museet och kulturdepartementet har varit inblandade. Så jag är väldigt förvånad över hans reaktion, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

De här kvarlevorna har ju ett starkt symbolvärde.
– Det har vi alla en full förståelse för. Och det gäller samma sak med de kvarlevor som funnits på olika museer i Sverige, som kommer från andra delar av världen, det kan gälla Hawaii, Nya Zeeland och Australien. Det finns inget skäl som helst, som vi ser det, att hålla kvar dem. Men det måste ändå - eftersom det har funnits en del oklarheter om varifrån de här kvarlevorna kommer - och är det här styrkt och det finns ett värdigt mottagande och det finns en önskan att återbegrava, så har vi sagt att det kommer vi att bidra till så långt det överhuvudtaget är möjligt, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

Slutföra repatrieringen
– När jag återvänder så småningom till staden, så lovar jag att ta en kontakt med Historiska museet och se vad som möjligen återstår att lösa innan vi kan, kanske, deponera samtliga mänskliga kvarlevor som finns, åtminstone på Historiska museet, tillbaka till Sameland. Sen förhoppningsvis också att dom kan återbegravas, säger kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Forskare vid Statens institut för rasbiologi i Uppsala, har forskat på kranierna från Rounala ödekyrkogård utanför Karesuando.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".