Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
ILO 169

Konventionen stärker alla säger arkitekten

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 05.36
Lee Swepton, arkitekten till ILO-konventionen 169. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio

Den internationella urfolkskonventionen ILO 169 omfattar alla samer - det är upp till sametinget att själva formulera detta gentemot statsmakterna.
Detta klargjorde konventionens arkitekt, juristen Lee Swepston från USA, när Sametinget på tisdagen höll en paneldiskussion om urfolksfrågor.

Lee Swepston har jobbat för FN-organet ILO mellan 1973 och 2007 - han var en av arkitekterna bakom urfolkskonventionen 169.

Av de nordiska länderna har Danmark och Norge anslutit sig konventionen, medan Sverige och Finland fortfarande står utanför.

Swepston lyfter fram Norge som ett exempel på hur sametinget aktivt kan delta i hur konventionen efterföljs - något som också borde kunna genomföras i Sverige.

- Konventionen ska tillämpas på alla samer, men hur konventionen används är upp till sametinget, säger Swepston.

Stärker alla
Sametingets majoritet har ställt sig bakom en svensk anslutning till ILO-konventionen 169. Men det största partiet Jakt- och fiskesamerna säger nej - de anser att konventionens centrala delar som rör markfrågor enbart berör renskötande samer.

Ett argument som Lee Swepston har svårt att förstå. Konventionen stärker alla samiska rättigheter till språk, utbildning och levnadsförhållande oavsett om man lever av traditionella näringar eller inte säger Swepston.

- Konventionen tillämpas på en grupp människor, inte på grundval om man sysslar med en traditionell näring, säger Swepston.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".