Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMETINGET

Fortsatt dramatik i sametinget

Publicerat onsdag 26 augusti 2009 kl 18.12
1 av 2
Per-Mikael Utsi
2 av 2
Sametingets plenum i Kiruna. Foto: Olle Arvidson

Per-Mikael Utsi valdes på onsdagen till ny styrelseordförande för sametinget.
Men plenum har ännu inte enats hur styrelsen ska utformas.
Utsi kan därför ställa sin plats till förfogande redan i morgon.

Det var in i det längsta ovisst vem som skulle föreslås till styrelseordförande. Anders Kråik och Sara Larsson, Min geaidnu, var tidigt ute och deklarerade att de kandiderade till posten.

Även Per-Mikael Utsi, Guovssonásti nämndes i bakgrunden. Trots intensiva förhandlingar de senaste dagarna meddelade dock valberedningen att de inte hade några förslag att presentera.

Sluten omröstning
Mötet avbröts och nya förhandlingar upptogs och när plenum återupptogs 16.00 kunde valberedningen presentera sitt förslag; Per-Mikael Utsi, Guovssonásti.

Samelandspartiets ordförande Ingrid Inga kontrade med att föreslå Anders Kråik, Samerna.

En sluten omröstning ledde till att Per-Mikael Utsi fick 20 röster mot Anders Kråiks 11.

Endast Samelandspartiet stödde Kråiks kandidatur medan rösterna från Jakt- och fiskesamerna, Min geaidnu, Skogssamerna, Landspartiet svenska samerna och Álbmut gick till Utsi.

- Vi valde det minst dåliga alternativet. Vi hade helst sett en jakt- och fiskesame, sa Håkan Jonsson.

Platsen till förfogande
Men efter valet av Per-Mikael Utsi till styrelseordförande tilltog dramatiken återigen.

Samelandspartiets och Samernas partiledare gick upp i talarstolen och talade för att styrelsen skulle bildas av de 20 ledamöter som stött Utsis kandidatur - trots att alla partier under veckan varit överens om att alla partier skulle ingå i styrelsen.

Per-Mikael Utsi svarade då med att ställa sin nyvunna post som styrelseordförande till förfogande - Utsis ståndpunkt är att leda en styrelse där alla ingår.

Fortsatt ovisst
Enligt sametingsordningen krävs det dock att en majoritet av sametingets ledamöter begär en så kallad parlamentarisk vald styrelse för att en sådan ska kunna bildas.

Detta finns inte idag, men både Samelandspartiet kan rent teoretiskt blockera Utsi som styrelseordförande genom att vägra utse ledamöter till styrelsen.

Fortsatt ovisst i sametinget och den slutliga upplösningen dröjer till torsdagen.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".