Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna

Forskningprojekt om lågt valdeltagande

Publicerat måndag 31 augusti 2009 kl 10.46
Börje Allas, valnämndens ordförande. Foto: Kristina Nutti

Sametingets valnämnd ska tillsammans med Göteborgs universitet starta ett forskningsprojekt kring sametingsvalet. Fyra frågor ska besvaras i projektet - bland annat varför valdeltagandet sjunker.

Börje Allas är ordförande i Sametingets valnämnd. Och enligt honom får valnämnden frågor hela tiden om varför röstdeltagandet ligger på så låg nivå.

- Det är viktigt att vi tittar på den frågan på ett professionellt sätt, säger Allas.

Två frågor har bekymrat många efter sametingsvalet i maj.
Valdeltagande sjönk till 59 procent och närmare 300 brevröster ogiltigförklarades, bland annat på grund av bristfälliga underskrifter och felaktig hantering av kuverten.
Detta vill valnämnden nu utreda tillsammans med Göteborgs universitet.

Valnämnden vill också utreda ansvarsfördelningen vid valet, nu är tre myndigheter inblandade.
Dessutom vill valnämnden se om det är möjligt att förenkla röstförfarandet - partiet Guovssonásti har ju till exempel föreslagit att brevröstningen antingen tas bort eller genomför i närvaro av en konrollant.

Börje Allas säger att Göteborgs universitet också kommer att ha t ex förenkling av röstförfaring i fokus när dom tittar på olika metoder, sätt att genomföra val.

- Förhoppningsvis kan dom komma med bra förslag, säger Börje Allas, ordförande i sametingets valnämnd.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".