Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Sametingspolitiker anklagas för destruktivitet

Publicerat tisdag 1 september 2009 kl 07.05
Erik Fankki,partiet Samerna anklagar sina egna partimedlemmar för att föra en destruktiv politik i Sametinget. Foto: Lars-Ola Marakatt

Nu kommer efterspelet till förra veckans stridigheter i Sametinget. Två politiker i partiet Samerna förstörde för hela Sametinget tycker Erik Fankki, partimedlem i Samerna.

 - Lars-Vilhelm Svonni och Lars-Jonas Johansson är strateger som driver en destruktiv politik, säger Fankki som har samma partitillhörighet:

 - Det finns en del ledamöter i Sametinget som är strateger för att driva en destruktiv politik, säger Erik Fankki.

Vill se fokus på sakfrågor
Som medlem i partiet satt Erik Fankki alltså med i Samernas grupprum under sametingets plenum i Kiruna förra veckan.
Fankki tycker att partiet Samerna och deras allierade, Samelandspartiet, skulle accepterat att sitta i styrelsen med alla de andra partierna för att fokusera på sakfrågorna.
Erik Fankki tycker att sakfrågorna kommit i skymundan, och att det istället fokuserats på konflikter mellan politikerna.

- Det måste bli stopp på det här. Vi måste agera starkt mot det här arbetssättet, säger Fankki.

Uppmanas att byta parti
- Det tycker det hörs som om han ska byta parti till Min Geaidnu. Det här är inte vårt påhitt utan något som partiet varit eniga om, säger Lars-Jonas Johansson, partiet Samerna.

Lars-Jonas Johansson och partiet Samerna ville inte ingå i en styrelse med Jakt- och fiskesamerna. Men orsaken till protesten att utebli från den proportionella styrelsen var också en annan avslöjar Johansson. Att de andra partierna förhandlade om makten utan att partiet samerna och samelandspartiet hade vetskap om det.

- Vi upplevde att de varit oärliga mot oss, säger Lars-Jonas Johansson.

Lars-Ola Marakatt
lars-ola.marakatt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".