Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Sametinget

Kråik vill se ny politisk ledning i Sametinget

Publicerat onsdag 2 september 2009 kl 09.20
Anders Kråik vill gärna se nyval av ledamöter till styrelse och presidium

Det sista ordet är ännu inte sagt när det gäller den politiska ledningen i sametinget. Partiet Samernas ordförande Anders Kråik vill arbeta för att en ny styrelse och ett nytt presidium bildas.

Anders Kråik anser nämligen att flera partier svikit ingångna överenskommelser om hur platserna ska tillsättas.

- Man har varit överens om att det är proportionalitet som gäller vid val, och det ska gälla vid alla tillsättningar. Det bröts mot den första punkten vi var överens om, säger Anders Kråik.

Kaosartat sametingsmöte
Det var stundtals ett kaosartat sametingsmöte i Kiruna förra veckan när det nyvalda sametinget skulle utse politisk ledning.

Enligt Anders Kråik var dock partierna överens om tre saker: att proportionell valsätt skulle användas, att styrelsen skulle bestå av sju ledamöter och att fördelningen skulle göras utifrån partiernas mandat.

Följde inte överenskommelse
Men valet av presidium skedde inte proportionellt anser Kråik - därför fanns det inte några förutsättningar för Samerna och Samelandspartiet att ingå i en proportienellt vald styrelse.

Därför utsåg inte Samerna eller Samelandspartiet några ledamöter till styrelsen - resultatet blev att endast fem styrelseposter besattes av sametinget.

- När den grundläggande överenskommelsen inte tillämpas, då rasar ju hela överenskommelsen, säger Kråik.

Kråik skriver i en redogörelse från förra veckans sametingsmöte att partiet ska arbeta för att bilda en ny styrelse i sametinget - men de kan inget göra om inte den valda styrelsen tar initiativ till detta, säger Anders Kråik, ordförande för partiet Samerna.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".