Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Bryssel

"Sameseminarium i Bryssel"

Publicerat torsdag 3 september 2009 kl 15.00
Från vänster: Laila Stenberg, Lars-Anders Baer, Anna Hedh, Anne-Maja Päiviö-Marakatt, Bert Persson och Ella-Karin Blind. Foto: Anne Graf

Igår fick europaparlamentariker stifta närmare bekantskap med samerna och dess kultur och näringar. En trojka, bestående av Lars-Anders Baer, f.d styrelseordförande för sametinget, Anders Blom, SSR och Peter Sköld, professor vid CESAM i Umeå, höll ett gemensamt seminarium i Bryssel för politikerna.

Även en samisk fotoutställning öppnades på tisdagskvällen i Bryssel. Det är Bert Perssons bilder, där han skildrar en samisk familjs liv under 50 år.

Vid vernissagen i Europaparlamentet fanns i publiken bland andra EU-minister Cecilia Malmström och flera europaparlamentariker, såsom Marita Ulvskog, Marit Paulsen, Olle Schmidt och Åsa Westerlund.
Europaparlamentariker Anna Hedh och sametingets f.d styrelseordförande Lars-Anders Baer öppnade utställningen.
 - Vi i Europas parlament har mycket att lära från det Samiska parlamentet, konstaterade Anna Hedh.

"Viktigt steg"
 - Det här är ett viktigt första steg att belysa Sápmi i resten av Europa. Många här känner inte ens till att norra europa har en urbefolkning eller vet inget om hur vi lever idag. Vi vill visa både den traditionella och moderna bilden av samiskt liv och såklart påpeka att vi är EU-medborgare vi också, berättade Lars-Anders Baer efter utställningens öppnande, där man serverade torkat renkött till champagnen, enligt pressmeddelande från Anne Graf, Communication Officer, vid North Sweden European Office.

Den unika utställningen syns hela veckan på EU-parlamentet i Bryssel. Fotografierna skildrar samernas liv förr och nu och utgör tillsammans med ett seminarium en vecka av fokus på Sápmi i Bryssel. Syftet är att sprida kunskap om Sápmi inom EU.

Samarbete mellan flera aktörer
Utställningen och seminariet är ett samarbete mellan Umeå Kommun, Sametinget, Svenska Samernas Riksförbund, Samiskt informationscentrum, Norrbottens Läns Landsting, Norrbottens Museum, Umeå Universitets centrum för Samisk forskning och North Sweden European Office inom ramen för Umeås kandidatur till Europas kulturhuvudstad 2014.

Kristina Nutti
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".