Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Tärnaby

Tärnaby riskerar bli utan lärare i samiska

Publicerat måndag 7 september 2009 kl 10.46
Lars-Jonas Johansson

Lärare i sydsamiska har inte samma värde som andra lärare i Tärnabys skolor, det eftersom kommunen inte vill betala samma lön. Det menar Sakka Stångberg, rektor för sameskolan i Tärnaby.
Under hösten riskerar skolorna i Tärnaby att förlora sin enda lärare i samiska.
- Det är en stor förlust för oss, säger föräldern Lars-Jonas Johansson.

Under hösten riskerar Sameskolan i Tärnaby och ortens kommunala skola att bli helt utan lärare i sydsamiska.  

Enligt Föräldern Lars-Jonas Johansson prioriterar Storumans kommun bort samiskan, och inte heller sameskolstyrelsen prioriterar sydsamiskan. Nu är Lars-Jonas Johansson orolig för den framtida undervisningen.

– Ja, just nu tycker jag den verkar ganska osäker eftersom man inte har lyckats hålla våran sydsamiska lärare med jobb, han har varit tvungen att söka arbete nu i Norge, och då vet jag inte hur det går med den samiska undervisningen, vem som ska ta över efter honom. Det är en stor förlust för oss.  

Förlorar viktig resurs
Sameskolan förlorar en mycket viktig resurs eftersom Storumans Kommun inte ger samiska lärare samma förutsättningar som övriga lärare, de får inte samma lön som övriga lärare och de får inte betalt för arbete inför och efter undervisningen enligt Sakka stångberg, rektor för sameskolan i Tärnaby. 

Hon vet inte hur de ska lösa situationen, det är svårt att få tag på en behörig lärare i sydsamiska.

– Jag kommer att annonsera ut den här tjänsten, det är en halvtid egentligen, och så får jag göra uppsökande verksamhet, att ringa de som jag känner till som är lediga och kan tänka sig att ha samiska.

Kommunen agerat fel
Sakka Sångberg tycker att kommunen borde ha agerat annorlunda.

– Med tanke på att man nu är förvaltningskommun så kan jag inte förstå hur man kan bara låta bli att försöka hålla kvar den kompetens som finns inom kommunen.

Johnny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".