Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Akademi för viltkött

Publicerat fredag 11 september 2009 kl 15.46
Renkött är en delikatess som kan få hjälp i marknadsförningen genom den nybildade viltmatsakademien. Foto: A-M Ahlén

För att möta det ökade intresset av viltkött har den Svenska Viltmatsakademien bildats. Några av syftena med akademien är att öka kunskapen om vilt kött och göra det mer tillgängligt. Stjärnkocken Gert Klötzke är en av ledamöterna.

– Många upplever att det är svårt att laga viltkött. Man har mycket fördomar. Det är det vi ska ta tag i. Och se till att man underlättar för jägarna att sälja viltkött. Det finns ju viltkött tillräckligt så att det räcker både för jägaren och så att det går att sälja, säger Gert Klötzke. 

Att den kommer just nu. Hur kommer det sig?
– Det är Torsten Mörners initiativ ifrån Svenska jägarförbundet. Han har funderat på det här i ett år och försökt hitta någon lämplig väg. Och det här kan vara ett kött att prova sig fram.

Är viltkött bättre än annat kött?
– Ja det är det absolut, för att viltköttet innehållet mycket nyttiga omega-3 fetter, det har höga halter av mineraler, det finns mindre fett på viltköttet. Och det finns absolut inte några tillsatser eller läkemedel. Det här är det mest ekologiska köttet du kan tänka dig.

Renkött kommer det också att ingå i viltmatsakademien?
– I Norge så jagar man ren, men inte i Sverige. Men tittar man på det smakmässigt och naturmässigt så lever renen på samma villkor som vilt som jagas.
Gert Klötzke menar att viltmatsakademien också kommer att komma renen till nytta, även om viltmatsakademien fokus ligger på kött från djur som jagas.
– När vi startade var tanken att vi skulle syssla med kött från vilt som jagas, säger Gert Klötzke.

Anna-Maria Ahlén
anna-maria.ahlen@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".