Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
SPRÅKSTRID I LYCKSELE

Språknämnden vill se kompromiss

Publicerat tisdag 15 september 2009 kl 07.15
1 av 2
Sameviste på Gammplatsen i Lycksele. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
2 av 2
Ingrid Vinka, Lycksele. Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio

Samiska språknämnden föreslår en kompromiss vad gäller de samiska vägskyltarna i Lycksele. Det vill säga dubbelskyltning på både umesamiska och sydsamiska.

Den samiska skyltningen i Lycksele vållar stora problem eftersom orten ligger i området för den geografiska språkgränsen mellan umesamiska och sydsamiska.

Vägverket som ska sätta upp skyltarna har vänt sig till sametingets sydsamiska språkkonsulent Per Martin Israelsson för att få hjälp med stavningen.

Israelsson förordar sydsamisk stavning, Liksjoe - men möter motstånd från professor Olavi Korhonen som menar att ortnamnet ska skrivas på umesamiska, Likssjuo.

Israelsson har vänt sig till samiska språknämnden som alltså svarat med en kompromiss - eftersom man menar att Umeälven som rinner genom Lycksele utgör språkgräns.

- Umeälven är faktiskt en språkdelare i det här fallet. Samiska språknämnden har inte kunnat säga annat än att det är möjligt att skriva båda namnen, säger Per-Stefan Labba, vice ordförande i de tre sametingets gemensamma språknämnd.

Ortsbor sågar kompromiss
Bland de boende i Lycksele råder delade meningar - men ingen av dom vi pratat vill ha skyltning på två språk.

Ingrid Vinka som vill se umesamiska skyltar.

- Jag ifrågasätter samiska språknämden i det här fallet. Sunt förnuft säger att det ska stå på umesamiska, säger Ingrid Vinka.

Lorentz Sjulsson-Åsdell tycker det ska vara sydsamiska skyltar - inte heller han gillar kompromissen med dubbelskyltning.

- Det är ju ett sätt att komma runt det hela men det skapar ju bara förvirring. Vi får ett stort bekymmer att förklara detta för alla människor, säger Sjulsson-Åsdell.

Thomas Sarri, SR Sámi Radio
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".