Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
RESCENSION

Mari Boine trollbinder

Publicerat måndag 12 oktober 2009 kl 14.33
Mari Boine. Foto: Berit Roald, Scanpix Norge.

Mari Boine avslutade i lördags kväll sin fyra spelningar långa Sverigeturné med en konsert inför den fullsatta Södra teatern i Stockholm.
Redan frälsta Boine-fantaster fick sitt lystmäte och ny publik fick förmodligen en stor aha-upplevelse, enligt SR Sámi Radios rescensent.

Mari Boine trollband och tjusade publiken med sin gränslösa musik, sin röst och enastående scennärvaro som ledde till en resa runt hela jordklotet och in i en annan värld.

Strax efter klockan åtta på lördagkvällen klev Mari Boine upp på scen med sitt band som spelat med henne på de två senaste skivorna.

Låtlistan denna kväll dominerades av låtar från den nya skivan Cuovgga áirras, som också präglade inledningen av konserten med de lågmälda Lene Májjá, Soagnjosilbbat och Soria Moria Palássa.

Förvandlingen
Därefter var det dags för en av hennes mest klassiska låtar; Goaskinvielja - och min första tanke var att Mari Boine till slut har lessnat på sin Örnebror.

Inledningen känns nämligen trött och oinspirerad - men en bit in i låten sker förvandlingen som sätter prägel på resten av konserten.

Hon blir plötsligt ett med sin låt, hon dansar och hoppar och hennes egen röst leder in henne i ett trancelikt tillstånd där hon tycks tala i tungor.

Allt detta till publikens stora förtjusning och kvällens största jubel kommer faktiskt redan efter denna låt, en kvart in i konserten.

Samtal med Gud
Efter denna urladdning samtalar Mari Boine lågmält med Gud i låten Ipmiliin hálesteapmi innan hon återigen tar oss med på en resa - denna gång med hjälp av en röd sjal.

Till låten Moddjás Katrin tar Mari Boine nämligen på sig en stor, röd sjal till sin blodröda blus, svarta breda bälte och röda kjol.

Med denna sjal lyckas hon med små rörelser ena stunden gestalta en tjurfäktare, i nästa stund en ormtjusare och sedan plötsligt en flamencodansös.

Till Afrika
Mari Boines senaste skiva är delvis inspelad i Sydafrika och de afrikanska rytmerna är därför påtaglig i flera av låtarna, så även i lördagens konsert.

Mest påtagligt märktes det i låten Skealbma - mycket tack vare intensive trumslagaren Gunnar Augland.

Det afrikanska temat återkommer under extranumret Mielahisvuohta när Ole Jörn Myklebust med hjälp av ett trumpetsolo tar med oss ut till elefanterna på Afrikas savanner.

Tillbaka till Finnmark
Den fantastiska resan fortsätter med hjälp av Gula gula och en nåjdtrumma till en värld bortom denna innan vi kastas tillbaka till Kautokeino år 1852.

Konserten avslutas nämligen med ledmotivet till filmen Kautokeino-upproret, Elle - kvällens mest efterlängtade låt hos den samiska delen av publiken.

En värdig avslutning av en artist som kanske bättre än någon annan kan leva upp till epitetet världsmusiker.

Gränsöverskridande
Lördagskvällens konsert visade nämligen vilken fantastiskt gränsöverskridande artist Mari Boine är - hon hämtar med sig influenser i musiken, texterna och i sin scennärvaro från hela världen.

I Norge har publiken och kritikerna upptäckt detta.

I Sveriges strömlinjeformade musikvärld är det svårare att slå igenom till och med för en världsartist som Mari Boine.

Det är verkligen synd - fler svenskar borde få chansen att upptäcka henne.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".