Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Colombia

Samiskt stöd till Colombia

Publicerat torsdag 15 oktober 2009 kl 07.15
1 av 2
Urfolksprotest i Colombia. Foto: Christian Escobar Mora/AP Photo/Scanpix.
2 av 2
Greta Kaddik håller föredrag under ett möte med urfolksorganisationen ONIC i Colombia. Foto: Stefan Mikaelsson.

Urfolken i Colombia drabbas särskilt hårt av de väpnade interna konflikterna i landet. Just nu genomför Greta Kaddik en resa i Colombia för att samla information och se hur man från samiskt håll kan hjälpa urfolken.

 – Jag har hört talas om flera byar där man inte har tillgång till mat, därför att i bushen finns gerillan och armésoldaterna så de kan inte fara ut och jaga. Situationen är desperat på många, många, många håll, säger Greta Kaddik.

Tvångsförflyttningar
Urfolken står neutrala i konflikten, men deras traditionella områden är strategiskt viktiga för dom stridande parterna och därför drabbas urfolken särskilt hårt av till exempel tvångsförflyttningar och mord, hittills i år har över 80 personer mördats, enligt officiella uppgifter.
– Det är 18 urfolk som håller på att försvinna, för det är väldigt få kvar och det lever under väldigt hårda villkor, säger Greta Kaddik.

Omkring 100 olika urfolk
Det finns omkring hundra olika urfolk i Colombia och dom utgör tillsammans ett par procent av landets befolkning på 45 miljoner invånare.
Landets grundlag erkänner visserligen urfolkens rätt till jord, identitet och självstyre - men i praktiken efterlevs inte lagen, det konstaterar svenska UD i en rapport från 2007. Colombia avstod också från att rösta då FN antog sin internationella urfolksdeklaration, landets regering med president Álvaro Uribe Vélez i spetsen anser att deklarationen ger urfolken alltför stora rättigheter.

Samiskt stöd
Greta Kaddik har för samerådet jobbat länge med bistånd för urfolk i sydamerika - nu har hon själv sökt pengar från svenska institutet för den här resan till Colombia - som hon gör tillsammans med flera andra från Sápmi.
– Syftet är att informera oss och se hur vi samer kan stödja indianska organisationerna här i Colombia, säger Greta Kaddik.

Läs mer:

Thomas Sarri
Thomas.Sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".