Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Renens hälsa i fokus

Publicerat tisdag 27 oktober 2009 kl 12.22

Hur och vad gör man när renarna blir sjuka och hur säkerställer man en god hälsa och undviker allvarliga sjukdomar på renar. Ja det är frågor som ingår i en förstudie om förbättrad djurhälsa i rennäringen.

 - En samlad kunskap om sjukdomar och för att förebygga dessa behövs, säger Tobias Jonsson, Grans sameby

Det är Sametinget, SSR och SLU som tillsammans hållit i seminarier i Sápmi där frågor kring renens hälsa diskuterats. Bl a om behov och önskemål när det gäller veterinär kunskap och service.

Syftet är att skaffa underlag för att arbeta vidare med frågan hur man på lång sikt säkerställer god hälsa och undviker allvarliga sjukdomar på renar.

Seminarierna ingår i en förstudie om förbättrad djurhälsa i rennäringen, som drivs av Sametinget, med SLU i samarbete med SSR som operativt ansvarig.

En brist på samlad kunskap och beredskap vid akuta sjukdomsutbrott eller andra allmänna hot mot renars hälsa har påtalats från renägare. T ex inträffade flera fall av svåra ögoninfektioner våren 2008. Och 2007 upptäcktes salmonellasmitta i en av renfoderfabrikerna.

Jonny Skoglund
johnny.skoglund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".