Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
VÅLD MOT KVINNOR

Kunskapsbrist om våld mot minoritetskvinnor

Publicerat måndag 18 januari 2010 kl 08.43

Våldsutsatta kvinnor som tillhör de nationella minoriteterna i Sverige upplever ofta kunskapsbrister och stora variationer i bemötandet från myndigheter - det skriver Folkhälsoinstitutet i en rapport till regeringen.

Rapporten bygger på intervjuer med våldsutsatta kvinnor och en enkätsstudie bland berörda myndigheter - som också visar att behovet att få använda sitt eget språk i kontakten med myndigheter är stort.

- Intervjustudien visar att de problem som kvinnor i de nationella minoriteterna upplever i bemötandet från myndighetspersoner i stort verkar stämma överens med kvinnor ur majoritetsbefolkningen, även om det finns specifika skillnader som inte får förminskas, säger Rosi Hoffer, utredare i ett pressmeddelande.

Folkhälsoinstitutet föreslår därför tre åtgärder:

* att myndigheter och de nationella minoriteternas organisationer samarbetar för att öka kunskapen och förståelsen om etnisk mångfald,
* ökad information nationella minoriteternas rättigheter,
* samt utbildning till socialtjänstens personal om mäns våld mot kvinnor.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".