Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Malmö

Kräver hem Marias kranium

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 09.12
Kraniet efter lappflickan Maria Graan som förvaras i Lund. Foto: Jörgen Heikki.

Föreningen Samer i syd har nu engagerat sig i historien om Maria Grahn, vars kranium finns i en lagerlokal i Lund. Föreningen vill att Sametinget snarast ska försöka få hem kraniet för en begravning inom Lycksele lappmark.

I ett brev till Sametinget skriver Samer i syd att kraniet av Maria Grahn inte längre ska få kränkas i en lagerlokal i Lund. "Vi menar och anser att Sametinget snarast utan någon väntan på "tid" ska med kraft och empati, utan dröjsmål återbörda Maria Grahn till hennes slutgiltiga vila. Nämligen Lycksele lappmark där hon sedan augusti/september 1864 skulle ha rätteligen funnit ro och frid," skriver föreningen.

 - Det är så natusligt för oss att hon ska få komma hem till sitt folk för den sista vilan, säger Majvor Massa Eriksson, ordförande i Samer i syd.

I en stor plåtbyggnad på ett industriområde i Lund har Historiska museét ett jättelikt lager med mänskliga kvarlevor.
Magasinet innehåller också tre kranier och ett helt skelett från samer, som förmodligen har grävts upp ur sina gravar.

Snyggt nedpackad i en låda finns också ett kranium som skiljer ut sig - det är helt vitt och på hjässan syns en svag inskrift.
"Lappflickan Maria Grahn, född i Lycksele lappmark, död på Lunds lasarett den 19 augusti 1864."

Majvor Massa Eriksson tror att en återbegravning av Maria och andra samiska kvarlevor skulle kunna bidra till en återförsoningsprocess mellan samerna och svenska staten.

 - På ett psykologiskt plan är det jätteviktigt att visa man vill möta i en försoningsprocess, inte bara i ord utan även i konkreta handlingar, säger Majvor Massa Eriksson.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".