Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtland

Krokom - samisk förvaltningskommun?

Publicerat tisdag 19 januari 2010 kl 07.19
Arkivbild: Nyamko Sabuni, ansvarig minister för samiska förvaltningskommuner

Idag avgörs det i Krokoms kommun om de ska skicka in en formell ansökan till regeringen om att få bli en samisk förvaltningskommun.

Krokoms kommun har anmält intresse till att bli en samisk förvaltningskommun. Men kommunen har inte skickat någon formell ansökan till regeringen. Idag ska kommunstyrelsen i Krokom ta ställning i frågan.

Och Nyamko Sabuni som är Sveriges integrations- och jämställdhetsminister, ber kommuner lämna in en ansökan så fort dom har möjlighet.

- Jag uppmanar de andra att skynda sig. För finns det människor som vill tillgodogöra sig de här rättigheterna så ska de få göra det.

Sedan den 1 januari i år, finns det 13 nya samiska förvaltningskommuner i det sydsamiska området. Östersund, Strömsund och Lycksele är några av de kommuner där det samiska språkets ställning stärks. Samtidigt har det bildats 18 nya finska förvaltningskommuner.

Nu är det möjligt för andra kommuner att bli finska eller samiska förvaltningskommuner.

I dagsläget är det endast Västerås som har skickat in en fullständig ansökan. Men ytterligare ett tiotal finska kommuner har planer att göra det. Men i ett första skede har regeringen bara pengar till max, sex nya samiska eller finska förvaltningskommuner.

 - Det är klart att för de som är först ut kommer det att gå fortare. För det finns fortfarande pengar. När pengarna tar slut måste vi tänka på vilka som har rätt att ingå i det nya förvaltningsområdet och om vi har pengar, säger Nyamko Sabuni.

En av kommunerna som meddelat intresse att ingå är Krokom, i centrala Jämtland. Trots att många samer bor i kommunen och att kommunalrådet i somras meddelat att man vill vara med, så har man inte lämnat in en formell ansökan till regeringen.

Siv Gahlin är administrativ chef i Krokoms kommun. Hon säger att dom lämnat in en intresseanmälan och att regeringen skulle kontakta dem för kompletteringar.
Men det skedde först nu i januari. Men kommunen agerar nu. Och träffar i veckan samebyarna och tar upp ärendet i kommunstyrelsen. Siv Gahlin hoppas att Krokoms kommun kan bli förvaltningskommun redan i år.

Lennart Rohdin är politisk sakkunnig hos Nyamko Sabuni.

 - Vi avvaktar nu och ser vilka ansökningar vi får in. Och kommer naturligtvis att hantera det som är möjligt. Skulle det visa sig att det är ett betydligt större antal kommuner där förutsättningarna för att ingå i förvaltningsområdet föreligger, då får man naturligtvis titta på vad vi kan göra åt den situationen. Men det har vi inte för närvarande, säger Rohdin.

Och idag, på kommunstyrelsens sammanträde i Krokom föreslås styrelsen besluta om att ställa sig bakom intresseanmälan att ingå i samiskt förvaltningsområde och fatta ett formellt beslut om ansökan.

Lars-Ola Marakatt och Kaisa Vuonokari

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".