Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Vindeln

Nationaldagsfirande i Vindeln

Publicerat onsdag 20 januari 2010 kl 09.08
1 av 4
Premiär för nationaldagsfirande i Vindeln. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix.
2 av 4
Carl-Axel Gyllenram, kultur- och bibliotekschef i Vindelns kommun. Foto Thomas Sarri, SR Sámi Radio
3 av 4
Sophia Renfjell, Vindeln. Foto Thomas Sarri SR Sámi Radio
4 av 4
Solveig Tellström röstar själv i sametingsvalet och tycker det är viktigt att sprida kunskap om samisk kultur. Foto Thomas Sarri SR Sámi Radio

I februari blir det stort firande av den samiska nationaldagen i Vindeln, i Västerbotten. Det är första gången kommunen satsar på att uppmärksamma dagen.

Och det är på tiden, medger Carl Axel Gyllenram kulturchef på kommunen.
 - Det är verkligen från noll till hundra, jag erkände på mötet här att jag var okunnig om det här datumet, så jag tycker det är lite dåligt att komunen har varit så passiv vad gäller det samiska, där måste vi helt enkelt skärpa oss, säger Carl Axel Gyllenram.

Tillsammans med bland annat folkhögskolan, studieförbunden och kyrkan planerar kommunen att fira samiska nationaldagen den 6 februari. På det än så länge preliminära programmet finns till exempel bildutställning, berättarcafé, kött- och slöjdmarknad och koltvisning. 50 000 kronor räknar kommunen med att ha i budgeten för det här.

Kommunen hänger med
Kommunens näringslivschef är Maria Hedblom.
 - Vi ser väldigt positivt på att kunna uppmärksamma det hela, vi är ju en utav Sveriges rentätaste kommuner per capita, det är klart att vi märker av den samiska befolkningen här.

Och just därför så tycker Solveig Tellström från Vindelns folkhögskola att det samiska måste lyftas fram mer.
 - Jag tycker att folk i allmänhet bör få mera kunskap om samer, det samiska livet, renskötsel och icke renskötsel allt vad det innebär.

En av dom drivande krafterna från samiskt håll är Sophia Renfjell.
 - Allt det här kom ju upp genom det här med kulturhuvudstadsåret, Ellacarin Blind från SSR har varit och informerat kommunerna om att arbeta mer för det samiska och vi tänkte att vindeln kan ju börja med att i liten skala i alla fall fira nationaldagen, uppmärksamma samerna, så att man börjar smått och sedan får man se vad det utvecklas till.

Positiva effekter
Carl Axel Gyllenram ser bara positiva effekter av att synliggöra det samiska.
 - Jag tror bland annat att hur man pratar i bland om renarna som är på vägen och det här att man beklagar sig och liksom gnäller, att mycket av det kan försvinna och att det blir en annan förståelse, att man minskar risken för motsättningar, säger Carl Axel Gyllenram, kulturchef i Vindelns kommun.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".