Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

Sverige inför FN-skranket

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 05.02
1 av 4
Henrik Berquist, UD. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
2 av 4
Christina Heilborn, barnrättsjurist Unicef. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.
3 av 4
Jenny Wik-Karlsson, vikarierande förbundsjurist vid SSR.
4 av 4
Henrik Bergquist, UD. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.

För första gången har nu Sverige kallats till förhör av FN:s nyinrättade råd för mänskliga rättigheter.
Inför detta förhör har flera organisationer riktat skarp kritik mot Sveriges arbete med mänskliga rättigheter.

Det svenska FN-förbundet har tillsammans med 16 andra organisationer skickat in en kritisk rapport till FN.

Personer med utländsk bakgrund har svårt att få sina rättigheter tillgodosedda, våld mot kvinnor och fortsatt diskriminering av romer och samer är några av punkterna som lyfts fram i rapporten.

Barn är också fortsatt en utsatt grupp i Sverige enligt FN-förbundets rapport, speciellt ensamkommande asylsökande barn, något som en av rapportens undertecknare Unicef, framförallt vill lyfta fram.

- Asylsökande barn och papperslösa barn är utsatta. Men även barn som är boende här utsätts för sexuella övergrepp och blir slagna hemma, säger Christina Heilborn, barnrättsjurist vid Unicef.

FN-förbundet och de övriga organisationerna är också kritisk till hur Sverige tar till vara samernas landrättigheter i förhållande till andra markanvändare.

En svensk anslutning till ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter och en nordisk samekonvention är två åtgärder som föreslås i rapporten från FN-förbundet.

Även Samerådet har i en rapport till FN kritiserat Sverige för arbetet med samiska landrättigheter, speciellt kritisk är Samerådet mot att regeringen överhuvudtaget inte berör rätten till land och vatten i en samepolitisk skrivelse som presenterades i höstas.

Svenska samernas riksförbund SSR är en av medlemmarna i Samerådet och förbundsjuristen Jenny Wik-Karlsson säger att SSR står bakom FN-förbundets och Samerådets rapporter.

- Det är viktigt att jobba vidare med landrättighetsfrågorna, säger Wik-Karlsson.

Sveriges regering förbereder också en rapport till FN inför granskningen i maj där regeringen vill ge sin bild av hur de arbetar med mänskliga rättigheter.

En preliminär rapport som just nu är under bearbetning innehåller texter inom alla de områden där Sverige har fått kritik.

Henrik Bergquist på Utrikesdepartementet är en av de tjänstemän som förbereder trapporten och Sveriges hållning inför FN-skranket - och han erkänner att världssamfundets ögon sätter en extra press på Sverige.

- Det är ett visst tryck på oss. Men vi påtalar även problem inom andra stater så vi välkomnar att andra stater gör gentemot oss, säger Henrik Bergquist.

FN:s råd för mänskliga rättigheter inrättades 2006 och rådet ska granska alla FN-länder vart fjärde år.

Granskningen sker bland annat genom att rådet tar in synpunkter från frivilligorganisationer och från regeringarna innan ett muntligt förhör hålls med det granskade landet.

Efter förhöret skriver FN-rådet ett antal rekommendationer som det granskade landet får ta ställning till.

Finland var ett av de första länderna som granskades och de fisk endast åtta rekommendationer medan Norge som granskades före jul fick 160 rekommendatioer.

I början på maj ska Sverige förhöras och till hösten är det bland annat USA:s tur.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".