Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
SAMEPOLITIK

Regeringen drar tillbaka kritiserat förslag

Publicerat torsdag 21 januari 2010 kl 13.54
Jordbruksminister Eskil Erlandsson och hans högra hand i samefrågor Magnus Kindbom anländer till Sametingets öppnande

Regeringen fullföljer inte de kritiserade förslagen i promemorian Vissa samepolitiska frågor.
Efter kraftig samisk kritik har regeringen beslutat dra tillbaka promemorian.

Det var i höstas som regeringen la fram sin promemoria Vissa samepolitiska frågor och tanken var att under våren lägga fram förslagen till riksdagen.

Regeringen föreslår i promemorian bland annat att alla samer ska kunna bli medlemmar i en sameby - men utan att kunna nyttja jakt- och fiskerätten.

Regeringen föreslår också att man ska konsultera Sametinget vid beredning av lagar och förordningar som särskilt berör samiska förhållanden.

Den samiska kritiken mot förslagen blev massiv och avfärades helt av Sametinget och flera samiska organisationer.

Kritiken handlar bland annat om att promemorian överhuvudtaget inte förankrat hos samerna.

Men flera andra har också varit kritiska till förslaget.

Den juridiska experten Bertil Bengtsson hoppade av arbetet med att ta fram förslaget, tunga jurister var kritiska i ett debattinlägg i Dagens nyheter och flera av remissinstanserna har haft kraftiga invändningar, bland annat Advokatsamfundet.

- Vi gör ett omtag för att få till en ny dialog med de olika intressenterna, säger Magnus Kindbom, politiskt sakkunnig vid jordbruksdepartementet.

Hade ni väntat er den här kritiken?

- Det hade vi inte gjort eftersom det ligger i linje med vad både Sametinget och SSR tidigare sagt att man vill ha. Nu säger man att man inte vill ha det och det hade vi kanske inte väntat oss, säger Kindbom.

Nu ska regeringen inleda nya samtal med samiska företrädare och Magnus Kindbom tror knappast att det blir ett nytt förslag innan valet i september.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".