Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STATENS SAMEPOLITIK

Sametinget välkomnar regeringens vändning

Publicerat fredag 22 januari 2010 kl 07.22
1 av 2
Sametingets styrelseordförande Sara Larsson (Min geaidnu). Foto: Thomas Sarri, SR Sámi Radio
2 av 2

Sametingets styrelseordförande Sara Larsson välkomnar regeringens besked att dra tillbaka sin kritiserade promemoria i samepolitiska frågor. "Jag är självklart nöjd eftersom förslaget inte alls var bra."

Igår meddelade regeringen att den drar tillbaka sin promemoria i samepolitiska frågor. Något som gläder Sara Larsson.

Hon menar att regeringen genom förslagen försöker förändra lagarna i Sverige när det gäller samer och renskösel utan att erkänna samernas rätt till självbestämmande eller rätt att förfoga över sina naturresurser.

– Då blir det fel, man måste våga erkänna fullt ut och ge samebyarna och Sametinget rätt att själva bestämma hur markerna ska användas och det gör man inte i det här förslaget.

Det var i höstas som regeringen lade fram sin promemoria där man bland annat föreslår att alla samer ska kunna bli medlemmar i en sameby - men utan att kunna nyttja jakt- och fiskerätten.

Den samiska kritiken mot förslagen blev massiv och promemorian avfärades helt av Sametinget och flera samiska organisationer.

Oväntat för regeringen
En överraskande kritik menar regeringens sakkunniga i samefrågor Magnus Kindbom.

– Det hade vi inte väntat eftersom de ligger i linje med vad både SSR och Sametinget sagt i tidigare remisser och ställningstaganden.

Men Sara Larsson hävdar att Sametinget signalerat att man själv vill komma med ett förslag och sedan diskutera med regeringen om hur det ska kunna realiseras i en proposition.

– Sametinget måste nu ta fram ett eget förslag i samarbete med övriga samiska samhället, säger Larsson.

Inget nytt innan valet
Nu vill regeringen inleda en ny dialog med Sametinget. Men Magnus Kindbom tror inte att regeringen hinner lägga fram ett nytt förslag innan valet i september.

Kindom menar att regeringen inte har sett någon enig uppfattning från samiskt håll och säger att Sametinget måste komma fram till vad de vill ha.

– Det är ju ett steg som måste tas och därefter måste det föras diskussioner, jag har svårt att tro att det ska kunna bli färdigt innan valet.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Samuel Idivuoma
samuel.idivuoma@svt.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".