Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Gällivare

Katastrofläge för Unna Tjerusj

Publicerat tisdag 26 januari 2010 kl 15.40
1 av 3
Renarna i Stubba har utfodrats. Foto: Frida Fernqvist
2 av 3
Kjell-Åke Pittsa utfodrar renarna med pellets. Foto: Frida Fernqvist
3 av 3
Pellets förvaras i en container. Foto: Frida Fernqvist

Unna Tjerusj i Gällivare är en av de många samebyar som sökt om katastrofstöd för vintern. Kjell-Åke Pittsa, ordförande för samebyn har nu nästan alla renar i hagar, något som är både omständigt och dyrt.

- Nu ska vi ge foder åt renarna i beteshagen.

Åker ni hit varenda morgon?

- Ja, varje dag sju dagar i veckan, det går inte att slarva. Det är jag och mina två söner.

Ni har ju sökt katastrofstöd för i år, hur katastrofalt är det?

- Ja, vi har låst bete, det enda som vi har är fjället, men dit kan inte hela samebyn fara för då räcker inte fjället till.

Kjell- Åke turas om att med sina två sönder åka hit till Stubba och mata renarna och se till dem, vilket tar i princip en hel dag. Kjell- Åke säger att han försöker bygga för att sönerna nu ska kunna ta över renarna. De far runt i hagen med en pulka som de fyllt med pellets.

- Nils Anders och Per Henrik har börjat ge foder, så renarna får dagens ranson. Det gäller att ge all mat på en gång så att de inte tar slut i krubborna.

Vad kostar en dagranson mat?

- En dagranson går på ungefär 3 500 till 4 000 kronor. Det är för mycket pengar och vi ser det som en nödlösning.

På parkeringen står en stor container, där fodret förvaras.

- Nu ska de komma och fylla på kälken och köra ut mer foder.

Så de måste åka fler gånger?

- Ja, flera gånger så de får nog med mat. Du ser där när de släpper ut foder hur vi gör. Nu öppnar han luckan så kommer fodret ut. Så fyller man upp lådan och så ut igen, mera mat åt renarna, säger Kjell-Åke Pittsa.

Sametinget planerar att nästa vecka ha ett arbetsmöte där de ska gå igenom ansökningarna om katastrofstöd. Det är 17 samebyar som har sökt i år. Samebyarna kan få upp till 50 procent av foderkostnaden i bidrag från Sametinget, men de har i dag inga pengar avsatta till det och det är osäkert hur det kommer bli.

Frida Fernqvist
frida.fernqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".