Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
DOKTORSAVHANDLING

Arkeologer förstår inte symbolvärdet med återbegravning

Publicerat onsdag 27 januari 2010 kl 06.44
Carl-Gösta Ojala, arkeolog. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.

Den svenska vetenskapsvärlden har inte förstått den symboliska laddningen som forskning på samiska kvarlevor innebär. Det slår arkeologen Carl-Gösta Ojala från Uppsala universitet fast i en färsk doktorsavhandling.

Carl-Gösta Ojala har i sin avhandling studerat varför samisk förhistoria och samisk arkeologi är så kontroversiellt och politiskt laddat. Ett av syftena med avhandlingen är att spegla hur samernas ursprung har beskrivits i den svenska historieskrivningen.

Avhandlingen består av fyra huvuddelar där en del handlar om kraven på ökat samiskt självbestämmande i kulturarvsfrågor samt om debatten när det gäller återbegravning av samiska kvarlevor.

 – För arkeologer är det viktigt att lyssna på de människor som berörs av olika samlingar som finns på muséer. Arkeologer har inte alltid varit så bra på det, säger Ojala.

De senaste åren har både sametinget och privata namninsamlingar krävt att samiska kvarlevor vid muséer och institutioner ska återlämnas.

Det främsta argumentet har varit att många av kvarlevorna har grävts upp från sina gravar och använts i rasforskningens namn. Symbolen för dessa krav är tolv kranier som grävdes upp från Rounala kyrkogård norr om Karesuando 1915.

Historiska muséet äger kranierna men de säger nej till återbegravning med hänvisning till att fortsatt forskning på kranierna är viktig för historiebeskrivningen.

 – Det krävs att forskarna försöker förstå varför människor reagerar som de gör och det symboliska värdet för många med återbegravning, säger Ojala.

Ett sätt enligt Ojala att öka förståelsen är att ge den etiska diskussionen och förhållandet till lokalbefolkning och urfolk en större plats på arkeologiutbildningen.

 – Jag tycker diskussionen i Sverige skulle ha nytta av att titta närmare på erfarenheter internationellt, säger Ojala.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".