Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
MATLAGNING

Sveriges kockelit prisar renköttet

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 09.58
1 av 6
Till årets kock 2010 korades Gustav Trädgård. Foto: Anna-Maria Ahlén
2 av 6
Rentunga var en av huvudingredienserna i tävlingen om Årets kock. Foto: Anna-Maria Ahlén
3 av 6
Vinnaren blandade tradition med ny matlangningsteknik, han serverade friterad getkvarg till renkalvsadeln Foto: Anna-Maria Ahlén
4 av 6
Jordbruksminister Eskil Erlandsson var med juryn som bedömde renrätterna. Foto: Anna-Maria Ahlén
5 av 6
Renmärgben serverades till Christofer Ekmans rullade renkalvsadel. Foto: Anna-Maria Ahlén.
6 av 6
Koncentrationen var på topp när Sebastian Höckert la upp renköttet. Foto: Anna-Maria Ahlén.

Årets kock 2010 är Gustav Trägårdh från restaurang Basement i Göteborg. I gårdagens final tillagade de sex finalisterna rätter med rentunga och renkalvsadel. "Renkött har alltid varit ett favoritkött för mig", säger Gustav Trägårdh.

Ingredienserna rentunga och renkalvsadel passade Gustav Tärgårdh som hand i handske och han öser lovord över köttet efter finalsegern.

 – Ren är alltid bra, den är aldrig sönderskjuten, den är alltid mör, den är alltid hängd, den är alltid snygg, den är alltid röd. Jag tror att samerna är världens bästa viltdjursskötare. Jag är mycket imponerad av detta köttet, mycket bättre än rådjur och älg.

Gustav Trädgårdh berättar att han hade tränat inför finalen genom att tillaga 18 rentungor och 9 renkalvfiléer. Något hans vänner uppskattade.

 – När man långkokar ett kött så tycker människor att det är mycket godare än filén, tungan är även det ett långkokkött och den är jättegod, jättemört när man lägger ner lite tid på den.

Temat för hela tävlingen årets kock är resursklokt. Stjärnkocken Markus Aujalay är med och utvecklar Årets kock tävlingen och han bestämde att de tävlande skulle tillaga renkött i år.

 – V tar tillvara på de resurser som vi har och att det finns ett miljötänk, vilt och framförallt ren känns naturligt att ta in i det temat. Det är en delikatess, men det är viktigt också att förmedla att det inte bara är de ädlaste delarna som är goda utan allt är faktiskt gott och väldigt användbart.

Kommer det här att öka efterfrågan på renkött?
 --Det kommer i ropet i och med en sådan här tävling, så nästa gång man går i butik och ser ren så kanske man tar det istället för något annat kött.

Anna-Maria Ahlén
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".