Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vill utvidga tåssåsenmodellen

Publicerat fredag 29 januari 2010 kl 12.18
Tåssåsens sameby administrerar ripjakten inom samebyns marker. Foto: Eilif Aslaksen NRK Sámi Radio.

Den röd-gröna oppositionen i riksdagen vill riva upp det nuvarande systemet för småviltjakt i fjällen. Men Miljöpartiet vill gå ett steg längre än sina allianskamrater. Partiet vill nämligen införa den så kallade Tåssåsenmodellen, där samebyn administrerar ripjakten.

 – När jag har fått information om den så har jag förstått att det har varit flera positiva delar, säger Tina Ehn, riksdagsledamot för Miljöpartiet.

Tina Ehn lyfter fram delar av tåssåsenmodellen som hon anser har fungert bra. Hon att hänsyn har tagits till olika saker, bland annat under vilka tider jakten kan bedrivas.

För snart tjugo år sedan beslutade riksdagen att släppa småviltjakten fri i fjällen. Det samiska inflytandet över jakten minskade och beslutet följdes därför av kraftiga samiska protester.

I Tåssåsens sameby i södra Jämtland har samebyn fått tillbaka möjligheten att styra jakten. Sedan några år tillbaka är det samebyn som administrerar jakten och anpassar jakttrycket efter rennäringen.

Denna modell vill alltså Miljöpartiet utvidga till ett störra område. Men Socialdemokraterna är kallsinniga till förslaget.

Helén Pettersson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Umeå är tveksam till om det är en bra lösning just nu.

 – Det är en infekterad fråga mellan jägare och samer, säger Pettersson och tillägger att oppositionen ska fortsätta diskutera frågan.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".