Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Romer mest utsatta i Europa

Publicerat tisdag 2 februari 2010 kl 07.43
Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.

Romerna är den mest utsatta minoriteten i Europa - det visar en färsk intervju-undersökning från EU:s byrå för mänskliga rättigheter.

EUs människorättsbyrå har intervjuat 23 500 personer från olika minoritetsgrupper i Europa och ställt frågan om de upplevt diskriminering under det senaste året.

Somalier i Finland och afrikaner på Malta är två grupper där många har upplevt sig diskriminerade - men värst är situationen för romerna.

I Tjeckien uppger 64 procent av romerna att de känt sig diskriminerade det senaste året - och liknande siffror rapporteras från flera andra östeuropeiska länder.

Diskrimineringen förekommer inom alla samhällsområden - arbetsmarknaden, bostadsmarknaden och utbildning.

- Romerna ligger längst efter i utbildning, sysselsättning, sjukvård och boendestandard, säger Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter.

Många romer blir också utsatta för hatbrott och i en rad länder finns politiska partier med rent rasistisk propaganda gentemot romerna - och flera av dessa partier har tagit plats i Europaparlamentet.

Den ekonomiska krisen och den ökande arbetslösheten har spätt på fördomarna mot romerna enligt Hammarberg.

- Folk känner sig hotade och då söker man efter en syndabock. Då pekas romerna ut som oönskade i samhället, säger Hammarberg.

Thomas Hammarberg anser att det framförallt finns tre stora problemområden när det gäller Europas minoriteter: Islamofobin, behandlingen av romerna och homofobin.

Gemensamt för dessa enligt Hammarberg är att diskrimineringen är sanktionerad ända upp på regeringsnivå i många stater.

Och när det gäller romerna är Thomas Hammarberg starkt kritisk till de europeiska länderna - bland annat ska Tyskland skicka tillbaka 10 000 romer till Kosovo de närmaste åren.

- Jag är helt emot det. Myndigheterna har inga resurser att ta emot romerna och stämningen mot romerna är mycket negativ. De riskerar att drabbas av ren diskrimerning och trakasserier, säger Hammarberg.

Jörgen Heikki
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".