Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
EUROPARÅDETS KOMMISSIONÄR

Dags för Sverige lyssna på kritik

Publicerat måndag 8 februari 2010 kl 06.05
Thomas Hammarberg, Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter. Foto: Jörgen Heikki, SR Sameradion.

Det är dags för Sverige att börja lyssna på internationell kritik som rör samiska rättigheter.
Det säger nu Europarådets kommissionär för mänskliga rättigheter, Thomas Hammarberg, med anledning av den kommande FN-granskningen av Sverige.

Sverige har från en rad internationella organ de senaste åren fått kritik för arbetet med samiska rättigheter. Bland annat från den organisation Thomas Hammarberg representerar, nämligen Europarådet.

- Det krävs nya tag för att Sverige ska leva upp till den bild vi har skapat av oss själva internationellt när det gäller hur vi beter oss mot samerna, säger Thomas Hammarberg.

I maj månad ska FN:s råd för mänskliga rättigheter, UNHCR, för första gången förhöra Sverige. Inför förhöret har en rad svenska organisationer pekat på brister när det gäller mänskliga rättigheter i Sverige.

Det svenska FN-förbundet har tillsammans med 16 andra organisationer bland annat påpekat att personer med utländsk bakgrund har svårt att få sina rättigheter tillgodosedda - speciellt ensamkommande asylsökande barn.

FN-förbundet och de övriga organisationerna är också kritisk till hur Sverige tar till vara samernas landrättigheter i förhållande till andra markanvändare.

En svensk anslutning till ILO-konventionen 169 om urfolks rättigheter och en nordisk samekonvention är två åtgärder som föreslås i rapporten från FN-förbundet.

Även Samerådet har i en rapport till FN kritiserat Sverige för arbetet med samiska landrättigheter, speciellt kritisk är Samerådet mot att regeringen överhuvudtaget inte berör rätten till land och vatten i en samepolitisk skrivelse som presenterades i höstas.

Sverige förbereder just nu en rapport som ska skickas in till UNHCR inför förhöret i maj - och Thomas Hammarberg poängterar att Sverige bör ta de rekommendationer som kommer från UNHCR på största allvar.

- De ser på våra förhållande med färska ögon och med erfarenheter från andra länder och det gör att vi bör ta deras rekommendationer på allvar, säger Hammarberg.

Fn:s råd för mänskliga rättigheter inrättades 2006 och rådet ska granska alla FN-länder vart fjärde år. Granskningen sker bland annat genom att rådet tar in synpunkter från frivilligorganisationer och från regeringarna innan ett muntligt förhör hålls med det granskade landet.

Efter förhöret skriver FN-rådet ett antal rekommendationer som det granskade landet får ta ställning till.

Finland var ett av de första länderna som granskades och de fisk endast åtta rekommendationer medan Norge som granskades före jul fick 160 rekommendationer.

I början på maj ska alltså Sverige förhöras och till hösten är det bland annat USA:s tur.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".