Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ovisshet om Doroteas namn

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 06.13
Ulla Swedell. Foto: SOFI

Vad är egentligen Doroteas samiska namn? Samer i Dorotea menar att det är Kraapohke. Men Institutet för språk och folkminnen (SOFI) har utrett saken och menar i ett yttrande till Lantmäteriet att det är Döörte. Handläggaren Ulla Swedell på SOFI menar att Kraapohke inte går att använda.

- Det är ett namn som var i bruk på 1800-talet. Enligt den dokumentation som vi haft tillgång till så används det inte längre.

När Lantmäteriet skulle trycka nya kartor där Doroteas samiska namn benämndes som Döörte, reagerade samer i området och överklagade Lantmäteriets namnbenämning. Kraapohke är Doroteas samiska namn hävdar de i överklagan.

Det Västerbottniska samhället har genom tiderna haft tre olika samiska namn. Det äldsta är Kraapohke, som i skrift första gången nämns i kyrkoherde J.A Nenséns uppteckningar i början av 1800-talet. Kraapohke ersattes så småningom av Birjevahne, och idag är Döörte det namn som används i folkmun, berättar Ulla Swedell.

- Däremot så är Döörte det namnet som numera använts rent allmänt. Den här uppgiften kommer från den sydsamiske språkkonsulenten som har rekogniserat, och han är ju sydsame själv så han känner till ganska mycket om namnbruk, säger Swedell.

Sametinget framhåller Döörte

Sametinget har i tidiga diskussioner framhållit Döörte som Doroteas samiska namn. Men Per Martin Israelsson, sydsamisk språkkonsulent på Sametinget, säger att de inte varit med i de senaste namndiskussionerna. Idag skulle Sametinget förorda Kraapohke, eftersom det är den namnform som traktens samer, enligt Israelsson, vill använda som officiellt namn. Per Martin Israelsson vill inte ställa upp på en bandad intervju för Sameradion.

Om Lantmäteriet beslutar i enlighet med rekomendationen från Institutet för språk och folkminnen är det ändå inte helt kört för Kraapohke.

- Om ett namn har använts länge eller stått på kartorna i en viss form så kan man inte byta ut det utan vidare. I det här fallet kan vi inte säga att vi har någon hävd för ett samiskt namn eftersom så många namn har varit i bruk under relativt kort tid.

Så det behöver inte vara definitivt?

- Nej. Däremot om man vill införa Kraapohke om 100 år på kartan så kan det bli problem, för då har ju Döörte hunnit få hävd, säger Ulla Swedell.

Lantmäteriet väntas i dagarna besluta om Doroteas samiska namn.

Anna Sunna

anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".