Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Militärövning nu på svensk mark

Publicerat tisdag 9 februari 2010 kl 06.18
Cold Response är en internationell militärövning. Foto: SCANPIX

För första gången kommer militärövningen Cold Response att hållas på svensk mark. Övningarna kommer bla ske i området kring Riksgränsen och Abisko, där renskötare från både Sverige och Norge har betesmarker.

Lillian Mikaelsson, från Skandinaviskt forum för urfolkens rättigheter är kritisk.

- Det är ju redan stora störningar från andra markanvändare och det här bli ju ytterligare en störning. Här kommer soldater och personal från tio länder. Det är ju en signal att det är någonting man förbereder sig på.

Cold Response 2010 är en internationell övning med marin-, flyg- och arméförband från NATO och PfP-länder, Partnerskap för fred. I år rör det sig totalt om cirka 9 000 soldater och sjömän, varav 1 000 av dem är svenskar.

Lillian Mikaelsson menar att sådana här övningar egentligen inte får ske när det inte finns något bakomliggande hot.

- I första hand har man ju inte från Försvarets eller Regeringens sida brytt sig om urfolksdeklarationen som man har undertecknat. I artikel 30 står det att förhandlingar ska ske mellan urfolk och Regeringen innan militära övningar sker på ett område. Dessutom får de bara ske om det föreligger ett hot och det gör det ju inte i det här fallet.

Kommer kontrollera marker med helikopter

Men Thomas Blom, från Försvarsmakten, menar att de har tagit kontakt med samebyarna i tid. De har också bestämt med samebyarna att kontrollera med helikopter innan övningarna, om det finns någon ren på området.

- Vi har spelat med öppna kort, all information vi har fått till oss har vi lämnat till samebyn. Vi har väl kunnat träffas både en och två gånger till men det hade inte varit någon mer information till dem. Sen har vi också sagt att strax innan övningen ska vi genomföra ett helikopter rek, för att kunna säga vart det finns ren någonstans, säger Thomas Blom.

Marit Kuhmunen och Frida Fernqvist

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".