Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Licensjakt lodjur

Fördelningen av licensjakten på lodjur 2010 klar

Publicerat onsdag 10 februari 2010 kl 05.48

209 lodjur får fällas i årets licensjakt.Och det är i de fyra nordligaste länen som tilldelningen är störst, beroende på problemen som lodjuren ställer till inom rennäringen.

Merparten, 127 djur, får fällas i de fyra nordligaste länen där lodjuren är ett problem för rennäringen. Licensjakten i övriga landet motiveras med det samlade rovdjurstrycket och vikande stammar av betesdjur.

Naturvårdsverket fattar i år beslut om lodjursjakten, men nästa år har vi delegerat besluten om licensjakt till länsstyrelserna som ett led i den nya rovdjursförvaltningen.

 - Liksom tidigare har vi tagit stor hänsyn till länsstyrelsernas förslag i årets beslut. Tilldelningarna följer i de flesta fall förslagen. Vår bedömning är att beslutet följer riksdagens mål. Vi kommer att följa upp resultatet, säger Susanna Löfgren, chef för Viltförvaltningsenheten.

Riksdagens beslut om nyordningen innebär också en ny syn på hur landets 1 500 - 2000 lodjuren bör förvaltas. Riksdagens miniminivå om 300 årliga kullar är kvar, men antalet kan på vissa villkor minska ner till 250 föryngringar utan att artens bevarandestatus långsiktigt äventyras, enligt riksdagens beslut.

Riksdagens villkor gäller renskötseln och utvecklingen i mellansverige. Liksom tidigare är inriktningen att begränsa lodjursstammen inom renskötselområdet för att möjliggöra ordnad renskötsel. Ökningen av stammen ska ske utanför renskötselområdet, men hänsyn ska tas till det samlade rovdjurstrycket, dvs. att det finns andra rovdjur som varg, och att bytesdjur som rådjur blir färre.

 - Det är viktigt att begränsa jakten i en del viktiga områden i Mellansverige för att inte försvåra lodjursstammens spridning söderut. Det handlar om till exempel om Västmanlands och Stockholms län, säger Michael Schneider, handläggare på Viltförvaltningsenheten.

Jaktvillkor
Jakttiden är 1 - 31 mars och förlängs i de fyra nordligaste länen till 15 april. Det beror bland annat på erfarenheter från fjolåret när väder- och snöförhållanden gjorde det omöjligt att fälla alla djur inom jaktperioden. Samma problem fanns inte i mellersta Sverige.

 - Renskötseln rapporterade stora problem med lodjur i fjol och vi gav flera tillstånd till skyddsjakt under april. Det är i renskötselområdet vi ser en ökning av stammen. Det är viktigt att årets licensjakt minskar trycket från rovdjur på rennäringen, säger Susanna Löfgren, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".