Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
KALAALLIT NUNAAT

Hårtestar ger Grönland ny historia

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 08.58
Säljakt är en traditionell näring på Grönland och köttet hängs upp efter jakten. Foto: Dan Hansson/SCANPIX

Mänskligt DNA som utvunnits från hårstrån har gett en sällsynt inblick i de arktiska folkens härstamning. Hårtestarna avslöjar att de första människorna på Grönland inte var nära släkt med dagens urinvånare, inuiterna. Det hävdar forskarna bakom studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

Håren är cirka 4 000 år gamla men har legat inbäddade i permafrost och är mycket välbevarade. Tack vare detta lyckades man sekvensera nästan 80 procent av arvsmassan, vilket är det mest kompletta resultatet hittills från så ålderstigna lämningar.

Analysen visar att håren tillhört en man med bruna ögon och relativt mörk hud. Han bar troligen också på anlag för skallighet.

Kom från Asien
Genom jämförelser med DNA från nutida folkgrupper drar forskarna också slutsatsen att hans närmaste nu levande släktingar återfinns bland tjuktjerna, en folkgrupp i nordöstra Sibirien.

Slutsatsen blir att Grönland koloniserades för första gången för cirka 5 000 år sedan av människor som tagit sig över Berings sund från Asien till Nordamerika. Deras kultur, vars lämningar återfinns på ön, har fått namnet Saqqaq-kulturen.

Utdött folk
Intressant nog tycks dessa människor sedan ha dött ut. Mannens DNA visar nämligen att hans folk inte gav upphov till dagens grönländska urinvånare, inuiterna eller eskimåerna. Inuiterna har visserligen också sina rötter i Asien men tillhör en annan gren på släktträdet och anlände troligen till Grönland vid ett senare datum.

Mannen har döpts till Inuk, vilket är grönländska och betyder människa. Det kan förefalla lite ologiskt, med tanke på att han inte var förfader till dagens grönländare, men forskarna säger att de velat uppmärksamma att det var på Grönland som han framlevt sitt liv.

Att döma av de arkeologiska lämningarna jagade han och hans släktingar sälar och havsfåglar och var beroende av havet för sitt livsuppehälle. (Roland Johansson/TT)

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".