Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jämtland

Strömsundsbor positiva till projektet "Livet på landet"

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 14.55

Strömsunds kommun tappar befolkning i rask takt. Därför försöker de nu med ett nytt projekt hitta folk från Holland, Danmark och Tyskland som vill flytta till kommunen. Projeketet kallas Livet på landet. Thure och Inga Åhrén bor i Gäddede och de ser båda positivt på projektet.

- Ja det är helt okey, finns inga andra lösningar. Man måste ta vad som helst. Jag kommer i håg gröna vågen, det kom ju in en massa kreativa människor hit ju, säger Thure Åhrén.

Inga Åhrén håller med.

- Det är ju bara positivt, då blir det lite folk. Sen kan de nog tillföra lite grann, de är ju kreativa. Sen är det ju det att flyttar de holländare hit så blir det ringar på vattnet, då talar de om att här är det bra.

Ett EU-finansierat projekt

Livet på landet är ett EU-finansierat projekt som syftar till att få fler invånare och större sysselsättning i kommunen. Projektet kommer att pågå i tre år. Bara i Frostviken minskade man med 4.5 % under 2009. Och paret Åhrén har märkt hur kommunen har minskat.

- Visst, det behövs unga, vi har nog av de äldre, säger Inga Åhrén. 

Bert Andersson är renskötare i kommunen, också han är positiv till att locka företagare dit. Han kan tänka sig att satsa på turism, tillsammans med andra företagare.

- Ja det är bra, det är så pass hårt tryck på fjällområden och vi har ju krympta betesmarker.

Så du tror att renbetet kommer bli bättre?

- Nej inte bättre, men man får större inblick på de som vill komma in i fjället. Man styr ju upp det bättre och kan kanske satsa på turismen med andra entreprenörer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".