Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Härjedalen

Arrendeförhandlingarna fortsätter

Publicerat tisdag 16 februari 2010 kl 08.26
Foto Anders Wiklund/Scanpix

Före jul kom besked från statens medlingsgrupp vad gäller vinterbetesarrende i Härjedalen: Vi ger upp! Men nu är man igång igen och under veckan ska samebyarna anta eller förkasta markägarnas bud.

 - Det som hänt är att vi inte avslutat vårt uppdrag. Vi fortsätter, säger länsstyrelsens Kristina Jonsson är med i medlingsgruppen som också har representanter från jordbruksverket och skogsstyrelsen.

Markägarna kommit med ett nytt bud och sänkt priset per hektar från fem till tre kronor. Och renägarna har gjort upp renbruksplaner och preciserat var det är extra viktigt med vinterbete.

Om arrendeavtal skulle tecknas för all privatmark skulle arrendet sänkas från i runda tal 1 250 000 till 750 000 kronor om året. I båda fallen skulle halva arrendet betalas ur den sk samefonden där statens fastighetsverk gör insättningar.

För en normal markägare skulle det nya budet betyda trehundra kronor om året.

Men vad man inte är överens om är vilka marker som ett arrendeavtal ska gälla. Skogsägarna vill att det ska kunna gälla all privatmark. Samebyarna menar att det bara ska gälla hälften, alltså den mark som omfattas av den så kallade Härjedalsdomen, där det slogs fast att renägarna inte hade rätten till renbete.

Vad man redan är överens om är kanske det viktigaste, en skogsskadefond som skogsstyrelsen administrerar. Blir det betesskador på skogen ska markägaren kunna få ersättning ur fonden.

Samebyarna har en vecka på sig att säga sitt, men även om det nu skulle bli ett avtal så hänger det slutligen på varje enskild markägares vilja att teckna ett sådant för den egna marken.

- Jag tappar inte hoppet förrän parterna har sagt sista ordet i det här. Det är klart att jag är hoppfull, säger Kristina Jonsson.

Torbjörn Laxvik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".