Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
DO vs Krokom

Rättegång ställs in efter sjukdom

Publicerat onsdag 17 februari 2010 kl 10.02
DO Katri Linna. Foto: Jenny Jarnstedt.

I Österunds tingsrätt skulle nu på måndag den första rättegången inledas där Diskrimineringsombudsmannen, DO, har drivit frågan om diskriminering av samer till domstol.
Men rättegången har blivit uppskjuten på grund av sjukdom.

Allt har varit planerat och klart för rättegångsstart i Östersunds tingsrätt nu på måndag, med förhandlingar fram till torsdag. Men på grund av sjukdom måste rättegång i sista stund nu flyttas.

Målet handlar i grunden om en kommuns skyldighet att ge alla sakägare möjlighet att yttra sig i bygglovsärenden.

DO hävdar att Krokoms kommun i flera år regelbundet har utestängt Jovnevaerie sameby från samråd rörande bygglovsärenden.

Kommunens agerande innebär en etnisk diskriminering av samebyns medlemmar menar DO och kräver kommunen på 2,8 miljoner kronor i skadestånd till medlemmarna i samebyn.

Enligt DO så har Krokoms kommun mellan 2003 och 2007 behandlat 31 bygglovsärenden på renbetesmarker, varav hälften berör Jovnevarie sameby.

Inte i något av fallen har berörd sameby fått tillfälle att yttra sig enligt DO.

Jovnevaerie sameby har överklagat två bygglovsärenden som rör en skidlift och ett vindkraftverk där samebyn inte fått möjlighet att yttra sig.

I båda fallen har både kammarrätten och regeringsrätten slagit fast att samebyn är sakägare och därför måste ges möjlighet att ge sina synpunkter på bygglovet - och de har därför rivit upp bygglovsbesluten.

Kommunen har hela tiden hänvisat till riktlinjer från 1978 som innebär att samråd med samebyar endast ska genomföras för bygglov inom vissa typer av renbetesmarker, exempelvis i anslutning till flyttleder.

Kommunen menar att dessa riktlinjer ska ha tillkommit genom en muntlig överenskommelse med samebyn, något samebyn i dag inte känner till.

Diskrimineringsombudsmannen anser att samebyn genom detta har behandlats sämre än andra sakägare och näringsutövare och menar därför att det är fråga om en etnisk diskriminering som strider mot både svensk lagstiftning och internationella konventioner.

DO har i sin anmälan till Östersunds tingsrätt valt ut tre bygglovsärenden som rör fritidshus i den lilla byn Åkersjön, nordväst om Krokom.

Byggloven har beviljats utan samråd med samebyn och dessa tre bygglov blir rättegångens pilotfall.

Krokoms kommun hänvisar som sagt till de riktlinjer man antog 1978 efter en påstådd överenskommelse med samebyn.

Men Krokoms kommun menar också att Jovnevaerie sameby saknar renbetesrätt på dessa fastigheter. Enligt kommunen handlar det om gammal jordbruksmark som tidigare har varit inhägnat.

Enligt kommunen måste DO kunna bevisa att det finns renskötselrätt på fastigheterna för att kunna hävda att samebyn har blivit diskriminerad.

Målet mellan Diskrimineringsombudsmannen och Krokoms kommun har därför utvecklats även till en sedvaneprocess liknande de i Härjedalen och i Nordmaling.

De bägge parterna har dessutom uppbådat jurister med erfarenheter från liknande mål - kommunen företrädas av Leif Andersson som var markägarombud i Härjedalsmålet och DO har anlitat Camilla Wikland som företräder samebyarna i Nordmalingsmålet.

Nu får dessa advokater ges sig till tåls innan de får mäta sina krafter - dock oklart när rättegången ska hållas.

Jörgen Heikki, SR Sameradion
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".