Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norge vill ge sametingen mindre makt

Publicerat torsdag 3 juni 2010 kl 08.25

Det är de nordiska staterna som ska förhandla fram ett avtal om Samekonventionen. Därför anser norska regeringen att det är naturligt att de nordiska staterna har tyngsta rösten i den internationella förhandingsdelegationerna.

Rigmor Aasrud, minister i norska regeringen med ansvar för nordiskt samarbete.
 - I och med att staterna har ansvaret så är det inte onaturligt att staterna har majoritet i den förhandlingsdelegationen som ska tillsättas. Så det menar vi är en riktig position och det är norska regeringens hållning efter att vi har behandlat saken i regeringen, säger Rigmor Aasrud.

Nytt förslag
Förhandlingarna om samekonventionen kunde inte komma igång som planerat nu innan sommaren - eftersom Norge i sista stund kom med ett helt nytt förslag om hur förhandlingarna ska gå till.

I flera år har diskussioner förts i en nordisk ämbetsmannakommitté om hur förhandlingarna ska genomföras. Kommittén med representaner från staterna och sametingen, var enig om ett förslag där sametingen och staterna hade lika många ledamöter var i sina förhandlingsdelegationer och att sametingen hade en självständig roll.

Men Rigmor Aasrud säger att när norska regeringen behandlade förslaget så kom man fram till andra synpunkter och det är inte helt ovanligt att det går till så, tillägger hon.

Norska regeringen har nu istället föreslagit en förhandlingsordning där staterna är i majoritet gentemot sametingen och där sametingen får framföra sina åsikter till respektive regering - istället för att självständigt redovisa dem och få dem protokollförda under de mellanstatliga förhandlingsmötena.

Rådfråga sametingen
Staterna och sametingen ska inte vara jämställda i internationella förhandlingar av det här slaget, säger Rigmor Aasrud och menar att sametingen ändå kommer att kunna vara med och påverka förhandlingarna.
 -Vi vill säkra de samiska intressena på det sättet, när vi som stater ska förhandla fram ett avtal som kommer att påverka staterna och som är ett avtal mellan de tre nordiska staterna, säger Rigmor Aasrud.

Men är det att säkra de samiska intressena genom att ge sametingen mindre makt?
 - Vi menar att sametingen kommer att rådfrågas på alla instanser som Norge ska förhandla i, men det råder ingen tvekan om att det Norge som nationalstat, som har det avgörande ordet i alla förhandlingar, säger Rigmor Aasrud.

Thomas Sarri
tomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".