Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ÄLGFÖRVALTNING

Större lokalt inflytande över älgjakten

Publicerat måndag 7 juni 2010 kl 16.01
Foto: Per Klasson, Scanpix.

Nu har regeringen offentliggjort sina förslag på framtidens älgförvaltning.
Förvaltningen ska ske på lokal nivå, menar regeringen.

Precis som Sameradion tidigare berättat föreslår regeringen att jakten ska kunna bedrivas i frivillig samverkan i så kallade älgskötselområden som tål en avskjutning på minst tio djur.

Utanför älgskötselområdena ska förenklade former av licensjakt kunna bedrivas.

Regeringen föreslår också att särskilda älgförvaltningsgrupper inrättas med uppgift att ta fram förvaltningsplaner och ge förslag på tilldelning.

Förvaltningsgruppen ska bestå av sex ledamöter - i renskötselområde ska en av dessa utses av Sametinget.

Tilldelningen av älg ska fortsättningsvis också göras av länsstyrelserna.

Svenska jägareförbundet som tidigare varit mycket kritiska till de förslag som presenterats har nu en mer positiv inställning.

- Det nya älgförvaltningssystemet tillsammans med de nybildade länsvisa Viltförvaltningsdelegationerna skapar goda förutsättningar för en sund förvaltning av älgstammen, säger Hans von Essen, riksjaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.

- Men vi är besvikna över att man inte lyckats komma tillrätta med problemen med den dubbla jakträtten inom renskötselområdet, tillägger Hans von Essen i ett pressmeddelande.

Både Sametinget och Svenska samernas riksförbund har också kritiserat arbetet med den nya älgförvaltningen då de ansett att det saknats analyser av den samiska jakträtten.

Dessa har också varit kritiska till alltför låg samisk representation i älgförvaltningsgrupperna.

Nu ska lagrådet granska regeringens förslag och till hösten behandlar riksdagen frågan.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio
jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".