Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
POLITIK

Maud Olofsson manar till samarbete

Publicerat tisdag 8 juni 2010 kl 07.20
Näringsminister Maud Olofsson på Tannbergsskolan i Lycksele Foto: David Rydenfalk, SR Sámiradio

Norra Sverige ska vara i centrum av utvecklingen och inte i periferin. Det menar näringsminister Maud Olofsson som besökt Tannbergsskolan i Lycksele. Hon tycker att den samiska näringen ska samarbeta med de andra näringarna i norra Sverige.

I norra Sverige finns naturresurser av sällan skådat slag, menar näringsminister Maud Olofsson. Med skogen som viktig resurs och möjligheten att bygga ut vindkraften ytterligare.

- Vi har mycket råvaruresurser, vi har väldigt mycket energiresurser och om vi använder dom på ett hushållande och miljövändligt sätt kan vi skapa en positiv utveckling i norra Sverige framöver, säger Olofsson.

Men markexpolateringar är inte enbart positiva och oroar bland annat samebyarna.

En av kritikerna, Tomas Nejne i Vilhelmina södra sameby, sa i samband med konferensen Attraktiva fjällområden att det finns exploatörer som kör över allt och alla för att nå sina mål.

Maud Olofsson tycker att samiska näringar är viktiga men uppmanar till samarbete med andra näringar.

- Vi har gruvnäring, vi har skogsnäring, vi har jordbruksnäring och andra näringar och ska vi ha utveckling framöver där människor ska bo och leva här´, säger Olofsson

Men finns det ingen risk att deras intressen åsidosätts tror du?

- Om vi sätter oss ner och pratar med varandra så tror jag att man hittar bra lösningar. Det är ju när man inte gör det som det leder till konflikter också sätter man sig på varsin sida diket och inte lyssnar på varandra.

Hur jobbar du som näringsminister med att skydda samernas intressen när marken här ska exploateras?

- Det finns i tillståndsprocessen att man ska ta hänsyn bland annat till samerna. Men det är andra hänsyn som också ska tas. Och återigen landar jag i det här; att ska vi ha någon möjlighet att bo och leva här framöver då måste flera näringar få leva sida vid sida.

 David Rydenfalk

david.rydenfalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".