Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KOMMENTAR

Ingen lätt uppgift för Inga

Publicerat onsdag 9 juni 2010 kl 07.51
Thomas Sarri, SR Sámiradio

 

Sametingets nya styrelseordförande Ingrid Inga får ingen lätt uppgift i att leda styrelsen och försöka ena styrelsepartierna. "Risken finns att hon alltför ofta tvingas förlita sig på en politisk vilde", menar Thomas Sarri i sin politiska kommentar.

Ett av historiens mest omvälvande plenum har just genomförts i Arjeplog. En ny styrelse har tagit plats efter att den gamla tvingades gå.

Om man räknar med ersättarna så är alla åtta partier med i den nya styrelsen. Då ska väl allt vara frid och fröjd.....men det är inte riktigt så enkelt.

Till att börja med så lämnade maktövertagandet djupa sår hos den styrelse som fick sluta. Att sedan på en gång, i en ny styrelse, börja samverka med sina forna motståndare, det är inte helt lätt.

Dessutom finns ett par motsägelsefulla faktum;

  • Samelandspartiet har vägrat sitta i samma styrelse som jakt och fiskesamerna, men det går bra nu när de får leda styrelsen.
  • Partiet Samerna har vägrat samarbeta med politiska vildar, men stöd av en vilde gick bra när Anders Kråik fick bli vice styrelseordförande.

Appropå den politiske vilden Ronny Svarto, tidigare Jakt- och fiskesamerna, han var ju den som gjorde maktskiftet möjligt.

Hans röst gav majoritet med 16 mot 15, till Samerna, Samelandspartiet och Guovssonásti som kunde tillsätta en ny styrelse under egen ledning.

De här tre partierna; Samelandspartiet, Samerna och Guovssonásti har ett gemensamt samarbetsavtal. Men i styrelsen har dom bara tre av sex platser.

I plenum sedan så har de bara egen majoritet så länge som Svarto röstar med dem. Det är en bräcklig majoritet.

Om Svarto är borta från ett plenum så träder hans ersättare in. Denne är fortfarande lojal med Jakt- och fiskesamerna och då är helt plötsligt Ingrid Inga och hennes kamrater i minoritet.

Så för Inga gäller alltså att hitta eniga lösningar redan i styrelsen. Om inte det lyckas så får hon hoppas på att Svarto för det första; är med på plenum och för det andra; att han fortfarande röstar med henne och inte emot.

För vi såg ju under senaste plenumet hur det kan gå med en styrelse i minoritet.

Politisk kommentar: Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".