Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Samediggi

Ordförande Svonni avviker från förtroendeuppdrag

Publicerat torsdag 10 juni 2010 kl 14.26
Lars Samernas Lars Wilhelm Svonni, th, i diskussion med Sara Larsson och Ingrid Inga, mitten, under Plenum i Skellefteå. Foto: Thomas Sarri.

Lars Wilhelm Svonni, samerna, lämnar sitt uppdrag som ordförande i sametingets samepolitiska kommitté. Orsaken är bland annat att Svonni anser det omöjligt att leda en kommitté där alla partier sitter med.
- Gruppen har för många politiker, säger Svonni.

I februari tillsatte sametinget en kommitté som skulle utforma förslag på ny samepolitik, där alla företrädarna för de samepolitiska partierna satt med.

I en intervju till sameradion säger ordföranden Lars Wilhelm Svonni att han tänker hoppa av sitt uppdrag på grund av att kommittén valt en ny ordförande samt att man har olika uppfattningar om vilka direktiven ska vara.

Lars Paul Kroik partiledare för Albmut säger att det som hände på mötet var att det föreslogs att gruppen skulle samla information från olika utredningar och betänkanden. Det för att kunna få en uppfattning om nuläget.
– Jag föreslog att Per Mikael Utsi skulle samla in informationen för att han har bra kompetens på det området. Ingen protesterade, säger Kroik.

Han tycker att arbetet har börjat bra och att det är en nyhet för honom att Lars Wilhelm Svonni avser att hoppa av ordförandeskapet.
– Som ordförande ska man bara leda arbetet inte arbeta själv, avslutar Lars Paul Kroik partiledare för sametingspartiet Albmut.

Lars Wilhelm Svonni säger vidare att det är en omöjlig uppgift att leda en kommitté av det här slaget.

 - En sådan här grupp orkar man inte leda eftersom det är för många politiker och för många politiska strategier, säger Svonni.

Förra styrelseordföranden Sara Larsson, Min Geaidnu, är överraskad över beskedet.

– Jag har inte hört att Lars Wilhelm Svonni ska avgå som ordförande och kommittén har inte beslutat om någon annan ordförande. Vad jag har förstått efter det senaste mötet så har nu arbetet kommit igång bra efter att direktiven fastställts av plenum.

– Kommitténs arbete verkar fungera bra nu. Om inte Lars Wilhelm Svonni tycker det eller kommer överens med övriga kommittéledamöter så har han förstås sin fulla rätt att lämna uppdraget, säger Larsson.

John Kuoljok
sameradion@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".