Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksdagsbeslut till markägares fördel

Publicerat torsdag 17 juni 2010 kl 15.40
Foto: Fredrik Persson, Scanpix.

I dag beslutade riksdagen att införa nya regler när det gäller avverkning av skog inom renskötselområdet.

Regeringen vill med detta förenkla och förkorta väntetiderna för markägarna innan en avverkning.

Den röd-gröna oppositionen är kritisk och har reserverat sig mot beslutet vilket kom fram när Socialdemokraternas Ann-Kristine Johansson stod i talarstolen. 

Moderaternas Ola Sundell avfärdade oppositionens kritik och påpekar att lagen faktiskt skärps, åtminstone på rennäringens året-runtmarker.

På torsdagsförmiddagen klubbade så riksdagen igenom regeringens förslag. Det innebär att man ska slopa skogsbrukets tillståndsplikt när det gäller avverkningar i skyddskog och svårföryngrad skog, ett förslag som berör stora delar av samebyarnas vinterbetesområden.

Markägarna behöver alltså inte längre redovisa några hänsyn till rennäringen nedanför året-runtmarkerna och möjligheten att överklaga en avverkning försvinner dessutom.

Inom rennäringens året-runtmarker kvarstår den lagstadgade samrådsplikten mellan skogsbruk och rennäring, dessutom tillkommer hänsynsregeln Skogsstyrelsens möjlighet att ingripa om renskötseln försvåras.

En liknande regel har dock funnits sedan 1993 utan att ha använts en enda gång.

 Jörgen Heikki

jorgen.heikki@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".