Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Kiruna kommun

JO accepterar utebliven samisk äldrevård i Kiruna

Publicerat måndag 21 juni 2010 kl 07.50
JO accepterar Kiruna kommuns brister i samisk äldrevård. Arkivbild. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Försöka duger. Ja det tycks justitieombudsmannen mena, eftersom de avslutat ärendet om en samisk äldre kvinna som inte fått vård av samisk eller finsktalande personal i Kiruna kommun. Frågan är om den nya minoritetsspråklagen fungerar.

Anhöriga till en samisktalande äldre kvinna i Kiruna har tidigare anmält Kiruna kommun till Justitieombudsmannen, JO, då kommunen inte kunnat få fram personal som talar samiska eller finska.

Problem med nya minoritetsspråklagen
Ärendet är nu avslutat då JO anser att kommunen gjort vad de kan i fallet. Frågan är då om den nya minoritetsspråkslagen verkligen fungerar.
– Det är ju många gånger så i lagar att det inte alltid är skall-krav utan det är bör-krav eller 'bör verka för'. Jag tycker att den ändå visar ganska tydligt vad man vill att kommunen i det här fallet ska göra. Det känns som att även om det står "ska verka för" så tycker jag att den säger oss ganska mycket, säger Elisabeth Hansson tillförordnad socialchef på Kiruna kommun.

Service på samiska utlovat
Den 1 januari i år infördes en ny lag om minoritetsspråk som kortfattat innebär en kommun med språkliga minoriteter ska erbjuda den som begär det, möjlighet att få service och omvårdnad av personal som behärskar till exempel samiska.
Det aktuella ärendet läggs alltså ner av JO då de förutsätter att Kiruna kommun gör vad den kan för att få tag på personal med språkkunskaper. Detta upprör de anhöriga som Sameradion varit i kontakt med men de vill inte uttala sig i fallet.

Sametinget tar över
Nu skickas ärendet vidare till Sametinget som efter årsskiftet ansvarar för uppföljning av användandet av minoritetsspråket samiska.
Frågan är bara om kommunen verkligen gjort allt de kan i det här fallet.
– Nej, det tycker jag inte att jag skulle vilja säga utan jag skulle vilja säga att vi jobbar på saken. Vi jobbar för att det ska bli så bra som möjligt, att vi ska kunna uppfylla den här lagens intentioner och ambitioner och även se att anhöriga och även kunderna blir nöjda, säger Elisabeth Hansson tillförordnad socialschef på Kiruna kommun.

Tora Lindberg
Tora.Lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".