Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Malmtransport oroar renägare

Publicerat onsdag 29 september 2010 kl 07.26
1 av 2
Northland Resources prospekteringsområde i Pajala. Foto: Sveriges Radio.
2 av 2
Tomas Sevä, Muonio sameby.

De nya planerna på malmtransporter från Pajala till Svappavaara bekymrar renägare. Enligt Tomas Sevä, ordförande i Muonio sameby, kommer det innebära nya förhandlingar med gruvbolaget.

 – Man måste fråga sig om det verkligen är lönsamt att frakta med lastbil på dåliga vägar och vägar som kan bli sämre av verksamheten, säger Tomas Sevä.

Muonio sameby har sommarbetesland i området och enligt Sevä så är det sommarhalvåret som kommer att innebära problem för samebyn. Därför menar Sevä att alternativen måste diskuteras för att det ska störa renskötseln så lite som möjligt.

Vittangi samebys ordförande Gunhild Mangi är mer splittrad i frågan. Deras renskötsel berörs inte jättemycket, mer än att vägarna kan bli mycket dåliga. Samtidigt ser Mangi det som positivt med fler arbetstillfällen i byarna.

Mer negativt är det för Gabna sameby som kommer att påverkas under vintern. Gabnas ordförande Lars Eric Kuhmunen befarar att lastbilar kommer att köra på mycket ren, eftersom vägen mellan Pajala och Svappavaara går genom deras vinterbetesmarker.

Tidigare har det diskuterats att frakta malmen till Kemi i Finland, vilket Tomas Sevä menar var ett bättre alternativ.

 – För vår del hade det varit bättre för vi har kommit långt med planeringen tillsammans med trafikverket om hur vi ska ha det efter vägsträckningen till Huuki.

Tora Lindberg
tora.lindberg@sr.se

Stig Karlström, Sveriges Radio Meän Raatio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".