Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Blandade reaktioner på ministerns fortsättning

Publicerat torsdag 7 oktober 2010 kl 05.40
Jordbruks- och sameminister Eskil Erlandsson (C). Foto: Anders Wiklund / Scanpix

I Sametingets styrelse är reaktionerna blandade och även likgiltiga, efter beskedet att Eskil Erlandsson fortsätter som minister med ansvar för samefrågor.

Styrelsens vice ordförande, Anders Kråik från partiet Samerna, tycker det är bra att Erlandsson sitter kvar

 - Jag ser det som jättepositivt, därför att han är ju varm i kläderna nu, påläst och insatt i frågorna och då känns det jättebra att han har blivit kvar

Anders Kråik får medhåll från partiet Vuovdegats Helena Dådring, som säger sig ha goda förhoppningar nu när Erlandsson är insatt i frågorna.

Men partiet Min Geaidnus styrelseledamot Sara Larsson hade däremot velat se en minister som är påläst och intresserad av urfolkspolitik och mänskliga rättigheter. Men det finns inte idag i regeringen, säger hon och tycker därför att det inte spelar nån större roll vem som är samemininster.

 - Jag tror i slutändan att det viktigaste för samerna i Sverige är inte vilken minister som sitter som ansvarig utan det är att Sametinget aktivt börjar lobba och agera för att föra frågorna framåt, då tror jag vi får resultat oavsett vilken minister det är, det är Sametinget som måste säkerställa en förändring i Sverige, säger Sara Larsson

Jakt och fiskesamernas Håkan Jonsson har inga direkta synpunkter på att Erlandsson fortsätter. Istället menar Jonsson, i likhet med Sara Larsson att det viktiga är hur sametinget jobbar gentemot regeringen och sen utifrån det kan man bedöma ministerns samepolitiska insats, menar Jonsson.

 - Jag tror att bollen ligger mer hos Sametingets styrelse att komma med förslag som Eskil Erlandsson och övriga regeringen kan arbeta med. Först då kan man säga vad dom står för och om det är en positiv eller negativ utveckling, säger Håkan Jonsson. 

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".