Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
ROVDJUR

Regeringen öppnar för minskning av rovdjur

Publicerat torsdag 14 oktober 2010 kl 16.53
1 av 2
Lodjur. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Rovdjursdödad ren. Foto. SVT Bild

Antalet rovdjur kan minskas. Så förklarar regeringen den knappa höjningen av rovdjursersättningar till renägarna. Beskedet tas emot med glädje inom rennäringen.

Magnus Kindbom, statssekreterare på landsbygdsdepartementet säger att en av grunderna för rovdjursanslaget är den nya rovdjursförvaltningen, som möjliggör ett större regionalt inflytande över hur mycket rovdjur som ska finnas, bland annat i renskötselområdet.

Enligt Kindom kan det leda till minskning av rovdjursstammarna.

 – Ja, det finns ju ett större utrymme att lokalt påverka hur mycket rovdjur som ska finnas och där det då finns problem att man kan hantera det i större utsträckning lokalt.

Möjlighet att minska rovdjursstammarna ligger alltså bakom regeringens förslag att bara ge fyra miljoner extra i rovdjursersättningar - totalt runt 61 miljoner.

Sametinget hade begärt 20 miljoner i ökning. Men färre rovdjur ger mindre skador på rennäringen och då behöver ersättningen inte höjas så mycket, resonerar regeringen alltså.

Magnus Kindbom hänvisar här till rovdjurspropositionen som säger att såväl lodjursantalet som björnstammen kan minskas.

 – Det finns ett utrymme att justera antalet rovdjur.

Jijnjevaerie sameby i Jämtland är en av de hårdast drabbade samebyarna. En rapport som samebyn gjort tillsammans med Länsstyrelsen nu efter sommaren visade att hälften av årets renkalvar hade försvunnit.

Samebyns ordförande Marianne Persson tycker det är bra att regeringen bara anslår fyra miljoner extra i rovdjursersättningar, hon tar det som en tydlig signal om att rovdjuren måste bli färre.

 – Regeringen har här gett ett tydligt direktiv att rovdjursstammarna ska minska, det ska anpassas efter ersättningsnivån.

Så det här är ett positivt besked?

 – Ja, det är ju det här vi har försökt tala om för regeringen och naturvårdsverket de sista åren, vi kan inte leva med det rovdjurstryck vi har idag, och de har tydligen tagit intryck av det, rovdjursstammarna ska minska.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".