Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen från svenska Sametinget till klimatmötet

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 06.25
1 av 3
Urfolk demonstrerade under klimatmötet i Köpenhamn. Foto: Peter Dejong, Scanpix.
2 av 3
Sara Larsson, styrelseledamot i Sametinget. Foto: Tora Lindberg, Sameradion.
3 av 3
Anders Kråik, vice styrelseordförande i Sametinget. Foto: Tora Lindberg, Sameradion.

I december är det dags för nästa internationella klimatmöte som ska hållas i Cancún i Mexico. Ett möte som ingen från det svenska Sametinget kommer att närvara vid.

Under det förra mötet i Köpenhamn deltog Sara Larsson, styrelseledamot i Sametinget och partiledare för Min Geaidnu. Till årets möte har Sametinget inga planer på att åka. Anledningarna: pengabrist och intressebrist. Man vet inte ens om man fått en inbjudan eller inte.

Huvudanledningen till att inte delta på klimatmötet är ekonomin, förklarar vice styrelseordförande i Sametinget Anders Kråik. De kan inte prioritera resor av det här slaget när budgeten ser ut som den gör. Dessutom ifrågasätter han möjligheterna att kunna påverka några beslut, han säger till Sameradion att Sametinget får förlita sig på att den svenska delegationen kommer att representera samerna vid mötet. Något som Sara Larsson inte tycker räcker.

– Nej, absolut inte, det räcker inte. Vi får förlita oss på att att någon av det norska eller finska sametinget åker. När man väl är på ett sådant stort möte så är det viktigaste att man är där i egenskap av urfolk och samarbetet mellan urfolk under mötet är ganska viktigt.

– Vad tycker du om engagemanget från dagens styrelse i den här frågan?

– Det har ju inte blivit några resultat när det gäller klimatmötet så där har det ju inte varit något engagemang alls. Det jag tycker är oroväckande är när jag hör att man förlitar sig på svenska regeringen för det kan man inte göra. Det är en oroväckande hållning, säger Sara Larsson.

Tora Lindberg, SR Sámi Radio
tora.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".