Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Kvinnors självbestämmande i fokus

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 14.27
Gudrun E Lindi, Samiskt kvinnoforum. Foto: Jörgen Heikki.

Samiskt kvinnoforum har inlett ett projekt om samekvinnor och självbestämmande.
Ett led i detta är ett seminarium som inleds i Stockholm nu i eftermiddag.

Ett trettiotal deltagare från fyra länder har samlats i Stockholm för Samiskt kvinnoforums, SNF:s seminarium om samiska kvinnor och självbestämmande.

SNF har startat ett tredelat projekt på temat, där seminariet i Stockholm är del ett.

- Vi ser att samekvinnor inte tillräckligt är med i det offentliga samtalet om samisk självbestämmande. Männen talar mer om rätten till land och vatten medan vi kan ge ett annat perspektiv, rätten till vår kropp till exempel, säger Gudrun E Lindi, styrelseledamot i Samiskt kvinnoforum.

Seminariet kombineras med SNFs årsmöte fredag till söndag och ett flertal föreläsare är inbjudna till seminariet.

Psykologen Lotta Omma, Gällivare, ska prata om unga samers situation och professor Louise Bäckman ska tala om samisk kunskap.

Lars-Anders Baer, ledamot i FN:s urfolksforum, ska hålla föredrag om FN:s urfolksdeklaration och Valentina Sovkina, Lovozero, ska sätta fokus på Kola-samerna.

Vidare ska Sara Peijok informera om Sametingets arbete för att stärka samekvinnors situation, konsulten Emma Krumlinde ska presentera behovet av ett behovet för samiskt kriscenter för samiska kvinnor.

Dessutom ska manusförfattaren och regissören Åsa Simma prata om hur man ska tillvara ta det samiska arvet i olika konstnärliga uttryck.

Del två i SNF:s projekt handlar om deltagande i världskongressen Womens world i Kanada nästa år och del tre går ut på att få till ett samarbete mellan institutioner och organisationer för att utveckla och informera om samiskt och urfolks självbestämmande utifrån ett kvinnoperspektiv.

Samiskt kvinnoforum har dock inte klart med finaniseringen för detta.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio, Stockholm
jorgen.heikki@sr.se

Fakta Samiskt kvinnoforum

SNF blev etablerat som ett nätverk 1993, och som en allsamisk organisation 1998.SNF har styrelsemedlemmar från fyra länder: Sverige, Norge, Finland och Ryssland.
2010 definerade SNF sig också som ett kompetens- och resurscenter för samekvinnor i fyra länder, men SNF måste fortsatt i stor grad arbeta på ideell basis. SNFs driftsstöd är årligen 150 000 nkr, från Sametinget i Norge.
SNF gör uttalanden, bidrar med kompetens i olika sammanhang och deltar på regionala, nationella och internationella konferenser och seminarier.
Styrelseledamöter i SNF 2009-2010: May-Lisbeth Myrhaug, Oslo, Annele Gaup, Kautokeino, Gudrun E E Lindi, Karasjok, Valentina Sovkina, Lovozero og Rauna Kuokkanen, Utsjok, bor i Toronto, Canada. Viceledamöter är Ellacarin Blind, Umeå, Roza Jakovleva, Olenegorsk og Inga Ravna Eira, Karasjok.

Källa: www.saminissonforum.org

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".