Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sametinget inte prioriterat

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 15.38
De här folkvalda samepolitikerna behöver inte mer pengar för att utföra det som samiska folket valt dem till, anser regeringen.

Sametinget får inte medel till att stärka den politiska delen eftersom regeringen tycker att pengarna behövs till andra saker. Någon ytterligare förklaring ges inte från regeringens sida. 

Sametinget har i sitt budgetunderlag visat behov av större anslag för plenum och de folkvalda politikerna. Men i budgetförslaget som regeringen överlämnade i veckan så sänks i stället anslaget till Sametinget med 60 000 kronor. 

Totalt 34 miljoner föreslås Sametinget få för sin verksamhet under 2011.

 – Ja, det görs en justering och den är lika för alla myndigheter, säger Magnus Kindbom som nyligen utnämnts till statssekreterare på landsbygdsdepartementet.

Men Sametinget skiljer ju sig från andra myndigheter eftersom det också är ett folkvalt organ?!

 – Det är korrekt, men vi har gjort en bedömning av det här nu och det här är förslaget vi kommit fram till.

Sametinget i Sverige har en enda heltidsanställd politiker, styrelsens ordförande Ingrid Inga. Som jämförelse kan nämnas att Sametinget i Norge har fem heltidsanställda politiker och därtill ett par politiska sekreterare.

 – En konsekvens av det tunna utfallet av Sametingets budgetäskanden är att Sametinget under 2011 noggrant måste analysera vilka reformer som ska prioriteras, sett ur det samiska samhällets perspektiv, säger styrelsens Ingrid Inga i ett pressmeddelande.

Styrelseledamoten Sara Larsson menar att det är väljarna som drabbas, eftersom Sametinget inte har pengar att utföra det politiska arbete som väljarna valt ledamöterna till.

Magnus Kindbom säger sig känna till Sametingets önskemål om att stärka den politiska delen och menar att det är något man får jobba vidare med. Men från regeringens sida ges ingen egentlig motivering till varför Sametingets politiska arbete inte får mer pengar.

Det enda som Kindbom framhåller är att budgetförslaget grundas på regeringens bedömning av situationen.

 – Det var den samlade bedömningen av hur mycket medel som finns och då har vi landat i det här förslaget som nu ligger.

Thomas Sarri
thomas.sarri@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".