Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
STOCKHOLM

Prisades som förebild för samiska kvinnor

Publicerat fredag 15 oktober 2010 kl 17.23
Louise Bäckman. Foto: Jörgen Heikki, SR Sámi Radio.

Professor Louise Bäckman får årets utvecklingspris av Samiskt kvinnoforum.
- Det känns fantastiskt. Tusen tack, sa en rörd pristagare.

Samiskt kvinnoforums utvecklingspris har utdelats sedan 1999 och består av ett diplom och ett symboliskt belopp på 1000 norska kronor.

Vid forumets årsmöte i Stockholm delades årets pris ut till professor emeritus i religionshistoria Louise Bäckman, Stockholm, med rötterna i Vapstens sameby i Västerbotten.

Louise Bäckmans avhandling i religionsvetenskap handlade om samiska skyddsväsen, sáiva, och även hennes fortsatta forskning har särskilt gällt samisk religion.

Hon har lagt fram studier om nåjder, shamaner, björnen i samisk tradition och om samer och nybyggare. Louise Bäckman har lyft fram samerna i forskningen, men också kvinnornas roll i det samiska samhället.

- Hon har varit en förebild för samiska kvinnor i forskningsvärlden, säger Gudrun E Lindi, styrelseledamot i Samiskt kvinnoforum.

I ett föredrag vid kvinnoforumets årsmöte lyfte Louise Bäckman sjäv fram två kvinnor från Västerbotten som engagerat sig för det samiska folket: Elsa Laula, som var med och organiserade samerna i början på 1900-talet samt Maria Magdalena, som bland annat kämpade för samiska barns skolgång.

Pristagare sedan 1999:

1999: Marit Smuk Solbakk, Tana, Norge, för sitt ihärdiga och samhällsnyttiga arbete i Nettverk i nord mot prostitution och våld.

2000: Cecilie Danielsen, Tvervatnet, Mo i Rana, Norge, för sitt arbete på många områden som aktiv, ung renskötselkvinna.

2001: Aleksandra Antonova, Lovozero, Ryssland, som med stort engagemang har kämpat för språkarbete och samiska rättigheter på Kolahalvön.

2002: Jens Martin Mienna, Kautokeino, Norge, som var den första mannen som gick förskolelärerutbildning vid Samiska högskolan, Kautokeino, och för sitt arbete att få fler män i omsorgsyrken.

2003: Anna Anita Hivand, Karasjok, Norge, som har gjort homosexuella samer synliga och pekat på att de blir stigmatiserade och förtryckta i samhället.

2004: Elise Valkeapää, Karesuando, Sverige, för sitt arbete för mayakvinnorna i Guatemala. Elise är en förebild för andra samekvinnor i internationellt urfolksengagemang och gör en stor insats för att sprida kunskap om samerna i olika sammanhang.

2005: Dievddut searvi/Mannsforeninga Dievddut, Guovdageaidnu, Norge: En förebild för andra lokalsamhällen för att uppmana män till att ändra hållning, och ta ansvar och stötta kvinnor som utsätts för sexuelle trakasserier och övergrepp.

2006: Sydsamiska kvinnonätverket Aahkoe, Sverige, som kvinnor i de fem sydligaste samebyarna i Sverige etablerade i augusti 2005, för att göra allmänheten uppmärksam på rättsprocesserna i Jämtland/Härjedalen om rätten till vinterbete på privat mark, där de visat att samiska rättigheter, näringar och levnadssätt behöver stöd och skydd.

2007: Roza Jakovleva, Olenegorsk, Ryssland, för sin långa insats för kildin-samisk undervisning och utveckling av läromedel i språket, och för att ha fått till stånd Samisk Barnteaterfestival, med samiska som scenspråk, som hålls årligen i Olenegorsk.

2008: Tiina Sanila-Aikio, Sevettijärvi/Inari, Finland, för att hennes karriär är både traditiotionell och nyskapande, och hon representerar en ung och modern samisk identitet och samtidigt en samisk mångfald. Hon är jurist-student, musiker och renskötare.

2009: Laila Somby Sandvik, Karasjok, socionom, bland annat för sitt arbete med samiska barn och ungdomar.

2010: Louise Bäckman, Stockholm, professor i religionshistoria.

Jörgen Heikki, SR Sámi Radio, Stockholm
jorgen.heikki@sr.se

Prismotivering

Prof. Em. Louise Bäckman är född 1926. Louise är hedersdoktor vid Umeå universitet. Hon föddes i Tärnaby och växte upp inom Vapstens sameby.

Hon tilldelas SNF:s utvecklingspris 2010 för hennes mångåriga forskning inom religionsvetenskap vid Stockholms universitet.

Louise Bäckman började sin skolgång i en vistesskola i Västerbottens län och har avslutat sin karriär med en professur vid Stockholms universitet.

Hon har tydligt visat att det går att kombinerar sin samiska identitet med akademisk forskning. Louise Bäckman är en av de internationellt erkända religionsforskare i världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".