Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
VÄSTERBOTTEN

Film ska stoppa provborrning i Vindelfjällen

Publicerat söndag 17 oktober 2010 kl 10.48
Marja Skum i Grans sameby lägger ut film på internet för att stoppa gruvprospektering. Foto: Anna Sunna.

Grans sameby i Västerbotten tar hjälp av en fransk dokumentärfilmare för att stoppa mineralprospektering på samebyns renbetesmarker i Vindelfjällen.

– På film blir det lättare att förstå hur området ser ut och hur prospektering och brytning påverkar oss, säger Marja Skum, renägare i Grans sameby.

Tidigare i år har företaget Blackstone Nickel AB provborrat i ett område mellan Övre Ältsvattnet och Vindelkroken. För Grans sameby renar används området som kalvningsland på våren, sedan stannar renarna där hela sommaren och en bit in på hösten. Under de senaste årens varma vintrar har också några av samebyns 40-tal renägare haft renarna i fjällområdet hela vintern. 

Vad kommer en eventuell gruvbrytning att innebära för er?

– Jag tror att det kommer vara slutet för väldigt många renskötare i området, säger Marja Skum och pekar på hur området kan användas för renbete året om då det behövs. 

Med filmen hoppas Grans sameby också visa på hur värdefullt Vindelfjällen är för även andra än områdets renskötare. Området är klassat som ett Natura 2000 område, det vill säga att där finns det speciellt skyddsvärda arter och livsmiljöer, det ingår också i Vindelfjällens naturreservat. Marja Skum pekar också på Vindelälvens källflöden ligger just i trakterna där företaget har provborrat.

– En eventuell gruva skulle påverka den här obrutna fjällnaturen otroligt mycket, och jag tror att det är fler än vi som vill bevara den, säger Marja Skum. 

Idag söndag, klockan 15.00 i Radio Ruonas i P2, hör du mer om hur Grans sameby med hjälp av film på internet jobbar för att stoppa gruvprospekteringen.

Anna Sunna
anna.sunna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".